Понеделник, 24 Юни 2024
 
Спорт

Признание! Двама боксьори на “Марица“ ще помагат в подготовката за олимпиадата на Станимира Петрова и Светлана Каменова

  16.06.2024 08:35             
Признание! Двама боксьори на “Марица“ ще помагат в подготовката за олимпиадата на Станимира Петрова и Светлана Каменова

ПАЗАРДЖИК. Двама боксьори на БК „Марица“ (Пазарджик) и Спортното училище от утре се качват на Белмекен, за да помагат в подготовката на две от олимпийските ни надежди за медал от задаващата се олимпиада в Парижт - световната шампионка Станимира Петрова и първата ни световна медалитска в бокса и скорошен европейски шампион Светлана Каменова! Стоян Христосков и Симеон Спасов наскоро спечелиха нови два златни медала от завършилия Държавен личен шампионат по бокс за ученици за радост на треньорите в "Марица"реньорите Андрей Георгиев и Николай Николов. Христосков (категория до 52 кг) и Спасов (до 54 кг) нямаха затруднения по пътя към титлите и отказваха съперниците си максимум след половин минута след началния гонг. Да припомним, че и на Държавното лично отборно първенство в Плевен през април седмокласниците Симеон и Стоян станаха републикански шампиони, за което писахме ТУК. И на вете състезания талантите ни са били наблюдавани от националния селекционер на жените Борислав Георгиев, който търси спаринг партньори на златните ни момичета в техните категории.

"Поканата към Стоян и Симеон е признание за свършеното на ринга. В понеделник (утре, б.р.) ще ги качим на Белмекен, а престоят им там ще бъде синхронизиран и с училищните им задължения. Те са на крехката възраст от 14 години, но за тях това е безценен опит, така че сме сигурни - ползата от поканата да се вклчат в лагера на националния отбор ще бъде взаимна и за двете страни", коментираха пред "Знаме" пазарджишките треньори.

Пред шампионите предстои Европейско първенство в Италия, което стартира в началото на август.

Да припомним, че България се нареди в Топ 20 от всички страни, спечелили право да участват в боксовия турнир на олимпийските игри в Париж. След края на последната олимпийска квалификация, която приключи в Банкок, общо петима наши национали си спечелиха правото да участват във френската столица след месец и половина. На ринга там ще се качат Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг), Хавиер Ибаниес (57 кг), Радослав Росенов (63.5 кг) и Рами Киуан (71 кг). Това поставя страната ни на 16-та позиция от всички 63 държави, спечелили поне една квота за боксовия турнир в Париж. В следващите дни се очаква МОК да разпредели още 8 квоти на база континентално представяне и позиция в ранглистата. Спрямо сегашната ситуация, с най-много боксьори на олимпийските игри ще е Австралия – 12, от 13 възможни. На второ място е Узбекистан с 11, а третата позиция поделят Казахстан, Ирландия и Бразилия с по 10 квоти.

(Зн)


Свързани