Регионът

“Сърце в зелено“ гостува на “пчеличките“ от детската градина в Паталеница

  17.06.2024 08:28             
“Сърце в зелено“ гостува на “пчеличките“ от детската градина в Паталеница

ПАЗАРДЖИК-ПАТАЛЕНИЦА. Ученици от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в областния град, зам.-директорката Мариана Куманова и Ваня Иванова – фризьорът, вписан в Книгата на рекордите „Гинес“, пренесоха енергията на каузата „Сърце в зелено“ сред малчуганите от група „Пчеличка“ в Детска градина „Детелина“ в Паталеница. Игрите и забавленията заредиха и малчуганите, и каките и батковците.

- Гостуването в Детската градина в Паталеница е част от естествения ход на развитието на "Сърце в зелено". Приемствеността, за която повтарям от самото начало на каузата ми, няма как да не се случи, когато работиш с деца – разказа пред „Знаме“ инициаторът на традиционната кампания Ваня Иванова. - За 22 април – Денят на Земята, бях помолила цялата група на децата от ПГИМ-Пазарджик да дадат свои предложения за честването на Деня, специално за включването на малките деца от забавачката, които щяхме да очакваме за този ден като гости. Тогава Йоана и Анна-Мария се престрашиха да предложат интересни игри и ги обсъдиха с мен. Предложенията страшно много ми допаднаха, още повече, че те включваха внимание и обгрижване на тези тийнейджъри към малките деца.

Имаше и пример за подражание, и възпитателна нотка. Обаче… След като ми потвърдиха от Японското посолство, че ще имаме тяхното присъствие като  официални гости, цялата организация за 22 април премина в други измерения в последния момент. И измислените игри на децата не се осъществиха... И видях разочарованието им… Затова веднага ми хрумна да говоря с градините и с ръководството на Икономиката за разрешение и подкрепа в това начинание – пояснява Ваня. За гостуването в Паталеница откликнали и още доброволци от ПГИМ като Александър, Леон, Николай…

- На 13 юни беше страхотен ден! Малчуганите от градината ни посрещнаха на двора и още оттам нашите деца започнаха да разговарят с малките деца, и се случваха всички тези интересни игри помежду им. В някои се включвах и аз - беше наистина един различен и положително емоционален сблъсък между поколенията, с игри и сплотяване, усмивки и шеги – усмихва се Ваня Иванова.

В горещите дни тя призова съмишленици в социалните мрежи да се включат в поливането на дръвчетата в парк „Стадиона“.

- Идват все повече доброволци, но идват и деца с родители, част от ''Сърце в зелено". Което ме прави супер щастлива и удовлетворена от равносметката, че се струва тази цялото енергия и любов която съм вложила и продължавам да влагам лично аз. Защото има приемственост. Ето, децата от Икономиката, с леки опасения ми споделиха ,че искат да бъдат от "Сърце в зелено "и след като завършат 12 клас. Аз се засмях и им отговорих: „Ами аз точно тогава искам да продължим заедно и даже Вие и без мен да организирате част от инициативите в някакъв момент. Тогава ще сте съвсем самостоятелни, големи човеци. Но това зависи само от вас“.

(Зн)


Свързани