Пазарджик

Успешно приключи националната програма „България – образователни маршрути“ за тази учебна година в НУ „Отец Паисий“

  17.06.2024 12:25             
Успешно приключи националната програма „България – образователни маршрути“ за тази учебна година в НУ „Отец Паисий“

ПАЗАРДЖИК. Проектът включва разнообразни дейности и предизвикателства за учениците, изнесени бинарни уроци, образователни концерти, провеждане на съвместни инициативи с културните институции.

Учениците от НУ „Отец Паисий“ Пазарджик станаха част от магията на театъра. С вълнение от дългоочакваната среща с актьорите децата се пренесоха в света на приказките, представен от творческия екип: режисьор Леонард Капон, сценография Станила Ковачева, музика Веселин Койчев. И артистите: Чавдар Бозаджиев, Радост Кожухарова, Виктория Христова.

Всички познаваме историята „Момче и вятър“. Едно сърцато момче тръгва да гони вятъра, който три пъти подред разпилява брашното му. И въпреки че за всички по света е ясно, че вятър не се гони и не може да се хване, момчето не се отказва. И го намира. Тази история е приказка за вярата, смелостта и тайната на вълшебството.

Учениците се запознаха и с легендите, свързани с крепостта „Перистера“ край град Пещера. Докоснаха се до магията на Панагюрското златно съкровище. Научиха за традицията, свързана с правенето на мартеници в „Етнографски музей“ Пазарджик. Бяха омагьосани от гениалните творби на българските художници в Художествена галерия „Станислав Доспевски”.

Тези съвместни интерактивни уроци с изнесена форма на обучение са част от НП „България – образователни маршрути“, Модул „Културните и научните институции като образователна среда“, по която програма НУ „Отец Паисий“ Пазарджик има спечелен проект. Учениците провезоха уроци в РИМ Пазарджик, Художествена галерия „Станислав Доспевски“, Етнографски музей, ДКТ „Константин Величков“ Пазарджик, крепост „Перистера“ – Пещера и Исторически музей – Панагюрище.

Всички тези дейности провокират пробуждане на интерес към културата и културните ценности, съхраняване богатството на българските традиции, изграждане на духовни пространства за по-трайна връзка между поколенията.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички