Други

Маргарита Иванова възкреси с монумент образа на първия фотограф в България

  20.06.2024 07:49             
Маргарита Иванова възкреси с монумент образа на първия фотограф в България

Пионерът на българската фотография е автор на снимките на Левски, Караджата и още изявени революционери и личностни

САМОКОВ. Скулптурна композиция на пионера на българската фотография Анастас Карастоянов извиси ръст в родния му град. Монументът заема пространството пред Чорбаджийската фурна, в съседство със сградите на музея, женския метох, скривалище на Левски, и къщата на първия след Освобождението кмет на града – Иван Доспев.

Автор на паметника е художничката Маргарита Иванова, с участието на арх. Мими Герасимова и ландшафтния архитект Калинка Даракчиева.

- Фигурата в цял ръст, изработена от бронз, е с височина 195 сантиметра,

стъпила върху 10-сантиметров постамент от камък – поясни Маргарита Иванова. - Композицията, също от бронз, е копие на снимка на Анастас Карастоянов. Той е облечен в пардесю. Дясната му ръка е върху фотоапарата, поставен на триножник, а с лявата държи капака, закриващ обектива на апарата.

Върху специално пано до фигурата са поставени фотографски плаки – позитивни и негативни релефи на снимки от архива на фотографа, също от бронз. Там е

легията на Георги Раковски,

снимките на Васил Левски, Ильо Войвода, Стефан Караджа, Александър Батенберг, съпругата на Анастас Карастоянов – Виктория, и един от синовете му – Иван или Димитър.

Всички други личности от национално-освободителното движение на България, запечатани с фотографския обектив, са Панайот Хитов, Любен Каравелов, Ангел Кънчев и още много герои. Любопитното е, че

всеки един кадър е в ателието на Карастоянов в Белград

Някои от фотосите се пазят в семейните архиви на близките му, разкри Маргарита Иванова.

Тя уточни, че откриването на скулптурната композиция ще е на 18 май.

- Пространството около нея е оформено с плочник и зеленина. Запазва се и старата чешмичка, защото водата е живот, казва художничката, която е авторка и на идентична на паметника статуетка, връчвана на победителя в националния конкурс за фотографско изкуство на името на Анастас Карастоянов.

Ежегодният конкурс е със статут на Община Самоков, учреден през 2017 г. Целта е да се отдаде признание на самоковеца Анастас Карастоянов и рода Карастоянови, за да се подчертае

голямата роля на Самоков за развитието на фотографията в страната

- Това е и поводът за изграждането на скулптурната композиция, подчерта Маргарита Иванова.

Известният български фотограф Анастас Карастоянов е роден през 1822 г. в Самоков. Учи глиптика (ювелирно изкуство за гравиране на скъпоценни и полускъпоценни камъни) при Д. Антикаря и печатарство при Я. Прайнин от Баден-Баден, живеещ в Самоков. Работи в печатницата на баща си Никола Карастоянов и му помага при правенето на щампи и рязането на гравюри.

През 1848 г. съставя „Ерминия“, смятано за първото ръководство по графична техника в България.

Придворен фотограф е в Белград

от 1862 до 1865 г. По-късно основава собствено фотографско ателие.

Фотографира известни български революционери - снимки, които всеки е виждал из учебниците по история и не само. Баща е на фотографите Иван Карастоянов и Димитър Карастоянов.

Анастас Карастоянов умира на 58 години в София през 1880 г. Остават снимките на българските революционери да ни напомнят за неговия живот и фотографско майсторство.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички