Други

Художничката Деница Михайлова: Рисуването е усещане за безвремие

  18.06.2024 06:58             
Художничката Деница Михайлова: Рисуването е усещане за безвремие

До края на юли може да видим едноименната изложба в спа столицата

ВЕЛИНГРАД. Художничката Деница Михайлова откри своя самостоятелна изложба - “Безвремие“ в курорта. В нея са подредени 37 живописни творби в характерния за художничката стил, при който чрез импресионистичен подход и мазки тя изгражда своите образите върху платното. Обект на нейното изкуство са незабележимите за човешкото око елементи от природата и света, който ни заобикаля. Може да разгледате изложбата до 30 юли в Зала 2 на Художествена галерия „Цвета Шуманова“. А ние разговаряхме с Деница Михайлова.

- Г-жо Михайлова, как творбите Ви от столицата достигнаха до курортния град?

- Благодарение на покана от страна на Десислава Табакова - уредник направление "Художествено" в Исторически музей–Велинград.

- Как започнахте да се занимавате с живопис и какво Ви носи рисуването?

- Рисувам от малка, завършила съм Художествената академия в София и съм работила в областта на интериорния дизайн. Винаги съм обичала да рисувам, за мен рисуването е начин на изразяване, но не с думи, а с цветове и форми.

- Имате ли любими обекти за художествените платна?

- Обектите и темите са свързани главно с природата, се оставям на вътрешното усещане да ме води и не рисувам буквално каквото виждам, а го пресъздавам по мой начин.

- Каква техника и материали използвате?

- Използвам основно акрилни бои, платно, понякога и различни други техники.

- Важна ли е самотата за твореца и за вдъхновението му?

- За мен е важно по време на процеса да не се разсейвам и да се потопя изцяло в него, за това е необходимо ателие или пространство което да е само за рисуване, през останалото време не е необходимо да има самота, а съвсем нормални условия както при всеки човек.

- Надсловът на изложбата „Безвремие“ звучи някак странно на фона на живописта? Защо „Безвремие“?

- Докато рисувам понякога загубвам представата за време и понятието време спира да съществува, усещането по време на процеса го свързвам с усещане за безвремие.

- Има ли „Безвремие“ аналог с времето, в което живеем днес?

- Днес всички са прекалено забързани и в тази забързаност понякога нямат време за самите себе си.

- “Дизайн на детската среда“ е специалността Ви в НХА. Защо дизайнът е важен за децата?

- Тази тема е много обширна и обхваща съобразяване с всичко свързано с децата, тяхното стимулиране да играят с подходящи материали защото чрез играта изучават света и развиват своите способности.

- За кого са предназначени картините, които представяте в галерията?

- За всеки който би искал да се докосне до един цветен и пъстър свят различен от забързаното ежедневие.

Деница Михайлова е е родена в София. Завършва НХА, специалност “Дизайн на детската среда”. Работила е в областта на интериорния и продуктов дизайн, но продължава да се развива като живописец.

Има няколко самостоятелни изложби в София и Банкя. Участва в различни общи художествени проекти и изложби както в България, така и в чужбина – оттам е носител на награди от Милано, Флоренция и др. Член е на СБХ.

Ана МАТЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички