Пазарджик

Община Пазарджик спечели делото за възложената поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване, направена по неотложност

  18.06.2024 13:50             
Община Пазарджик спечели делото за възложената поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване, направена по неотложност

СОФИЯ. От окончателно решение от днес на Върховния административен съд става ясно, че делото за възлагането по неотложност на временната поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване е спечелено от Община Пазарджик. Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбата на Омега Интерклийнър АД и постанови, че абсолютно всички законови изисквания са били спазени и действията на Общината са били навременни и адекватни с цел защита живота и здравето на гражданите.

ВАС оставя без уважение искането на „Омега Интерклинър“ АД за присъждане на разноски по делото, като на свой ред осъжда „Омега Интерклинър“ АД да заплати на Община Пазарджик сумата от 2400 лева съдебни разноски.

"Процедурата за възлагане на обществената поръчка е "договаряне без предварително обявление" и тя е избрана от възложителя на основание чл. 79, ал. 1, т. 4 от ЗОП. Според тази разпоредба публичните възложители, какъвто е и кметът на община Пазарджик, могат да прилагат посочената процедура когато е необходимо неотложно възлагане на поръчката поради изключителни обстоятелства и не е възможно да бъдат спазени сроковете, включително съкратените, за открита, ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне; обстоятелствата, с които се обосновава наличието на неотложност, не трябва да се дължат на възложителя... Освен това изложените обстоятелства са от такъв характер, че изискват неотложни действия, които не могат да се осъществят при спазване на сроковете за открита или ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне. Така е, защото срокът на действието на предходния договор за осъществяване дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване изтича на 01.02.2024 г., а наличието на посочените "изключителни обстоятелства" не търпят тяхното преустановяване или забавяне, предвид и реалният риск за здравето на населението и опазването на околната среда, а така също и да не се създават пречки общината да изпълнява задълженията си по Закона за здравето (ЗЗ), Закона за опазването на околната среда (ЗООС) и по Закона за управление на отпадъците (ЗУО).", се казва в решението на магистратите.

"Общината спецели делото за възлагане на общесдтвената поръчка за сметосъбирането и сметоизвозването. Припомняме, че „Новото време – Пазарджик“ широко тиражираше становището, че възлагането по неотложност е незаконно и в условия на липса на прозрачност в подкрепа на твърденията на „Омега Интерклинър“ АД . И Община Пазарджик, и Комисията за защита на конкуренцията, и Върховният административен съд опровергават това твърдение категорично, като решението е окончателно", коментираха от Община Пазарджик.

Пълното решение на ВАС може да прочетете на този линк: https://info-adc.justice.bg/courts/portal/edis.nsf/e_act.xsp?id=2349710&code=vas&guid=1359593686

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845
Всички