Други

Кръпки от душата на Екатерина Иванова в изложба

  19.06.2024 06:59             
Кръпки от душата на Екатерина Иванова в изложба

СЕВЛИЕВО. В Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови” в северния град се откри изложбата на Екатерина Иванова „Кръпки от душата”. Авторката е родена в Пазарджик. Завършва СУ „Св. Климент Охридски” със специалност „Педагогика на изобразителното изкуство”. Известно време работи като учител, понастоящем е уредник в Художествена галерия „Станислав Доспевски” в родния си град. От 2013 г. насам участва в множество общи и редица национални и международни изложби. Носител е на награда от Национална изложба „Есенен салон” – Севлиево’ 2023 и номинация за рисунка в Седмо Международно биенале „Изкуството на миниатюрата” – Русе’ 2019.

Изложбата „Кръпки от душата” представя 44 творби

в техниките колаж и монотипия. Творбите са резултат от творческите търсения на Екатерина Иванова през последните няколко години. Живописните композиции разказват истории, а пъстрата им цветност преплита реална и нереална образност на границата на съществуващото и сюреалистичното с подчертано внимание към детайла. Абстрактните пейзажи са създадени на един дъх. Експресивните линии и петна в тях увличат въображението на зрителя, разкривайки пред него несъществуващи светове. 

В творчеството на авторката идеята намира реализация в богатство от изразни средства и творчески похвати.

Картините в изложбата представляват еклектично единство на изящното и приложното.

За авторката и изложбата „Кръпки от душата” Васко Василев, директор на ГХГ „Асен и Илия Пейкови”, споделя: „Много малко са хората, които умеят да съчетаят изящното и приложното, така че да постигнат една пластична техника, която да завладее зрителя. Екатерина Иванова може да направи това. Тя е един от малкото художници, които вплитайки колажа и живописната техника, изгражда един цялостен образ, който е не само естетичен, но и много силно въздейства… Картините са изключително пъстри, цветни, изградени с едно умело майсторство, което свързва живописта и колажа като по този начин и двете техники взаимно се допълват и благодарение на нейните умения и талант се изгражда една наистина цветна композиция…”

Изложбата „Кръпки от душата” ще продължи до 11 юли 2024 г.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички