Пазарджик

Форумът “Аз Обичам България“ застана срещу езика на омразата и антисемитизма

  20.06.2024 16:44             
Форумът “Аз Обичам България“ застана срещу езика на омразата и антисемитизма

Пазарджик на 19-ти юни, в 14.00 следобед,  БТА,  въпреки шампанското и шоколада предоставяни в изобилие за публиката, градусите стигнаха червено с форума за граждански дискусии „Аз Обичам България“. Организатори на Форума са общественикът и политик Николай Янев и предприемачът, журналист, продуцент и писател Илиян Кузманов. Повод за традиционния вече за Пазарджик интелектуален форум бе премиерата на нов независим филм касаещ проблематиката на масовия туризъм, създаден от един от основателите Илиян Кузманов. А темата бе за устойчивите модели и адекватна инфраструктура, които биха ни позволили да привлечем не само туристи с възможности, но и да превърнем България в по-привлекателно място за инвеститорите. Разговорът също така засегна нуждата от отговорност, когато говорим за Европейски Финансирания, корупция, исторически туризъм, социалистически подходи и не на последно място радикализацията, крайно дясното и езика на омразата, които подронват типичното за България гостоприемство.

Темите на този горещ разговор бяха подредени в седем панела. Дискусията започна с важността на информацията и нейната достъпност в информационният век, в който живеем. Акцентира се на Информационните Центрове, които са финансирани от Европейския Съюз с идеята да бъдат стълб в нашата интеграция с европейските туристически практики, но в много случаи се използват не по предназначение.  Бяха задавани въпроси към институциите, доколко те работят, каква функция те изпълняват, има ли въобще идея за туризъм или това са били добре усвоени средства от ЕС. Форумът се поинтересува какви са общинските ресурси насочени към туристите. Доколко те са осъвременени и предназначени да работят за привличането на чуждестранни туристи. Каква е въобще визията на Община Пазарджик за привличане на туристи, които би трябвало да са един от основните двигатели за местния бизнес. И имаме ли въобще каквато и да е стратегия за създаване на модерна среда, която да привлича хора от Западна Европа да живеят в България?

 Следващата тема бе за езика и доколко комуникационно подготвени служители ние имаме на най-невралгичните позиции. Например в полиция или бърза помощ, има ли хора, които биха могли да се разберат на чужди езици с гости на нашият град? Как се справят другите служби? Присъства ли разбиране, че ни са нужни хора или поне служба, която да се грижи за тези минаващи през нашият край или желаещи да се заселят тук след като сме ги накарали да се влюбят в нашето прекрасно място?  Изисква ли се адекватен ценз за владеене на английски език при заемането на определени длъжности.

Но най-невралгична  тема се превърна откритото проповядване на неонацистка идеология и свободното и ненаказано прокламиране на нацистка символика. Специалният гост на форума, борещият се с анти-семитизма  Гордън Мерк припомни за прословутият Луков Марш и факелните шествия превърнали се в „нормална“ традиция. Дискусията се разгорещи до червено, като от домакините от БТА бе застъпена тезата, че полицията няма да се занимава и да наказва вандалите, оскверняващи сгради (много от които публични) с неонацистка символика, защото имали много по-важни неща да вършат. Илиян Кузманов бе приел твърдата позиция, че всякаква форма на прокламиране на нацизъм, отричане на холокост или каквато и да е защита на терористични идеологии и режими, трябва да бъде преследвана и наказвана жестоко. Както и че на местно и национално ниво, трябва да бъде приети мерки за справяне с езика на омразата, от които страдат различните в нашето общество.

Самият основател на форума Илиян Кузманов бе жертва на езика на омразата и на вандализъм, което послужи за основа на създаването на форума. Неговата втора книга, разглежда доста провокативни теми, като сравнението на феодализъм-социализъм и тоталитаризъм, историческо изследване на фашизма и нео-нацизма, религията и вярата по време на диктатура, любовта, индивидуалната свобода и тиранията на безотговорната колективност, различните, инвалидите, еднополовата любов... Теми, които му генерират силна омраза и разделение в обществото.

Борислава ТОШОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички