Пазарджик

Със Синята стая и детското правосъдие се запознаха осмокласниците от паралелка „Съдебна администрация“

  21.06.2024 12:17             
Със Синята стая и детското правосъдие се запознаха осмокласниците от паралелка „Съдебна администрация“

Обучението бе съвместно - на Административния съд и Комплекса за социални услуги за деца и семейства, учениците бяха от ПГИМ

ПАЗАРДЖИК. На 20.06.2024 г. в Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) гр. Пазарджик се проведе поредната лекция за учебната 2023/2024 г. с осмокласниците от паралелка „Съдебна администрация“ на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт гр. Пазарджик – партньор на съда в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Лектори на темата „Детско правосъдие. Непълнолетните лица и правосъдието – жертви и извършители на престъпление. Щадящи процедури за изслушване на деца свидетели или жертви на насилие“ бяха Стефка Найденова – ръководител сектор „Работа с деца и семейства“ и психологът Петя Пайтакова от екипа на Комплекса за социални услуги за деца и семейства. На срещата присъства и заместник-председателят на съда Десислава Кривиралчева.

Госпожа Найденова разказа на учениците историята за създаването на първата в България специализирана стая за изслушване на непълнолетни участници в правни процедури, известна като „Синя стая“, която е открита именно в гр. Пазарджик. Експертите разясниха, че това е щадяща процедура, която предоставя възможност в спокойна и предразполагаща детето обстановка да се проведе разпит от обучен за целта специалист, чрез използване на различни техники, съобразно възрастта на детето и избягване на контакт с обвиняемите, което спомага за даването на по-подробни показания и надеждна информация. Учениците научиха и за другите видове услуги, които се предоставят в Центъра за обществена подкрепа, звено „Спешен прием“ и звено „Майка и бебе“.

Под ръководството на домакините от КСУДС гимназистите се запознаха отблизо с процедурата по изслушването на деца в „Синята стая“, за посещението в която те самите проявиха желание.

В заключение, експертите подчертаха, че децата са най-ценното нещо за своите родители и обществото, и грижата за тяхна безопасност и психичното им здраве, както и защитата на правата им е от първостепенно значение за всички. В края на срещата учениците получиха и информационни материали от КСУДС.

(Зн)


Свързани