Регионът

„Искаш ли да поиграем?“ или историята на играчките

  23.06.2024 06:45             
„Искаш ли да поиграем?“ или историята на играчките

СТРЕЛЧА. По повод Деня на детето в Историческия музей бе открита съвместната изложба „Искаш ли да поиграем?“, подготвена от историческите музеи на Стрелча и Белово. Тя проследява историята на играчките от Античността до наши дни. Посещенията преминават с много смях, щастливи детски изражения и истории за любими играчки. Може да разгледате изложбата до края на този месец.

- Идеята се роди от желанието на двата екипа да работят заедно, за да подобрят възможностите си за

привличане на нови публики,

за малките музеи това е от особена важност - разказа пред „Знаме“ Севдалина Попова от музея в Белово. - В случая се стремим да предизвикаме интереса на децата, допълни тя. За порасналите деца е подготвена брошура, която да даде представа за света на детето от изминалия ХХ век.

Един от акцентите са историите около създаването на няколко играчки, любими на децата по целия свят, а именно – плюшеното мече Теди, конструкторите „Лего“ и куклата Барби.

- В осем табла показваме видовете игри и

най-известните играчки на миналия век

В двата музея бе обявена кампания за събиране на стари играчки, която продължи цяла година. Успехът на тази кампания направи възможна изложбата – обясни г-жа Попова. - За малките посетители най-интересни се оказаха оформените кътове със свободен достъп, където те можеха да поиграят с играчките на своите баби и дядовци. Детските грейнали очички и въпросите, с които ни отрупаха - това е най-голямото признание за нашия труд. А ние осъзнахме, че в общите дейности се раждат нови идеи.

Куклата Барби

Сигурно няма човек, който да не е чувал за Барби и няма момиченце, което да не си играло с любимата на няколко поколения кукла. Създадена е през 1958 г. от Рут Хендлър - най-малката дъщеря в семейството на полски евреи, които емигрират в САЩ в началото на 20 век. Желанието на Рут е да създаде за децата кукла, която да стане еталон за женственост и да удовлетворява стремежа им да подражават на поведението на възрастните. Куклата е наречена Барби в чест на дъщерята на Рут - Барбара, като пълното име на куклата е Барбара Милисънт Робъртс. Първото й представяне пред широката публика е по време на ежегодното изложение на детски играчки в Ню Йорк през 1959 г. Там Барби е облечена с елегантен цял бански на черни и бели ивици и черни отворени обувки на висок ток.

Според историята на куклата, тя е от градчето Уилоус, щата Уисконсин. Израснала е в семейството на Джордж и Маргарет Робъртс. Барби е най-голямото дете и има три по-малки сестри - Стейси, Челси и Скипър. Когато Барби завършва гимназия, семейството й се премества в Ню Йорк, където тя учи моден дизайн. По характер е много общителна, добра и има много приятели. Трите й най-близки приятелки са Мидж, Тереса и Кристи. Освен това много обича животните и се грижи за всякакви домашни любимци.

Плюшените мечета

Смята се, че историята на плюшените мечета в Европа тръгва от Германия. Мечето е измислено от Рихард Щайф през 1902 г. и носи името 55 РВ, което означава, че е високо 55 см, от плюш и има подвижни крайници. Щайф подава документи за патент в САЩ в края на 1902 г., получава лиценз в средата на следващата година, тогава идва и първата поръчка за 3000 мечета, които да радват децата в Америка. За жалост, пратката не достига крайната си цел. В същото време там все по-популярно става мечето Теди, което завладява американския пазар в края на ноември 1902 г. Teddy Bear се превръща в нарицателно за всички плюшени мечета. Носи името на тогавашния президент на САЩ Теодор Рузвелт. Историята започва, когато във „Вашингтон Поуст“ се появява карикатура на президента, който отказва да убие мечка по време на лов. Виждайки това, Морис Мичтом създава плюшена играчка, която поставя на витрината на магазина си с надписа „Мечката на Теди“...

Конструкторите „Лего“

Детските конструктори са изработени главно от дърво, пластмаса, метал и картон. Освен за забавление, те са и средство за придобиване на умения - развиват пространствената ориентация на децата, творческото мислене, двигателната активност и координацията между очи и ръце. Един от най-популярните конструктори е „Лего“ идва от комбинацията на две датски думи - „LEg GOdt“, което означава „играй добре“ и се превръща в мото на компанията. Тази играчка става толкова популярна, че дори печели награда „Играчка на века“ цели два пъти. Създателят й е Оле Кърк Кристиансен, майстор да споделят, който през 1936 г. основава компанията. Дизайнер на първите играчки е синът му Годфред, който тогава е само на 17 години. През 1958 г. „Лего“ създават така познатите на всички „тухлички“ и ги петентоват, но трябва да изминат 5 години, за да бъде представен първият конструктор такъв, какъвто го познаваме. А през 1968 г. изграждат и първия Леголен в Билунд, Дания.

Настолни игри

Настолните игри подобряват човешките способности за запомняне. Първата настолна игра се нарича "Сенет" и идва от Древен Египет. Състояла се от дъска и фигурки от слонова кост и мрамор. Играта на шах е измислена в Индия и се е наричала "чатуранга". А картите за игра са създадени в Китай, както и „Домино“, което означава „карти за игра“. Всеки има поне една настолна игра, която никога няма да му омръзне - като „Микадо“, „Не се сърди човече“, „Дама“…

Друга популярен настолна игра е „Монополи“. Тя е създадена от Елизабет Меги в началото на 20 век. Елизабет била бунтарка и твърдо се противопоставила на установения ред да придобиване на недвижими имоти. Така й хрумва да създаде настолна игра, която да покаже пороците на системата. Вдъхновена от баща си, през 1904 г. младата дама патентова играта под името „Игра на земевладелец“. Игралното поле представлявало затворен маршрут, състоящ се от улици и забележителности, които можело да се купуват. Играта имала два правилника. Първият, наречен „Процъфтяване“, давал на всички играчи доходи всеки път, когато някой придобивал собственост. Вторият правилник, с името „Монополист“, е същият, по който играта се играе до днес. Един от нейните играчи – Чарлз Дароу, решава да я продаде на компанията „Parker Brothers“ като собствено произведение. След време се разбира за измамата и „Parker Brothers“ откупуват патента от Елизабет Меги, но започват да предлагат играта под друго име - „Монополи“.

Мария ДЪБОВА


Свързани