Други

Гърция се наслади на „Родопчани“, а Албания – на „Хоп Троп“

  22.06.2024 07:15             
Гърция се наслади на „Родопчани“, а Албания – на „Хоп Троп“

ПЕЩЕРА. Танцовият състав „Хоп Троп“ към пещерското читалище "Развитие-1873" с ръководител Елена Баденска участва в 20-ите Международни фестивални дни “Durres Music Fest”, провели се във величествения пристанищен град Дуръс в Албания. За втори път изпълнители от различни държави се събраха, за да покажат своята култура, автентичност и уникалност с помощта на музиката, танците и народните носии.

Представянето на нашите танцьори предизвика интерес. С голямо вълнение те се включиха и в Парада на фестивалните състави, и в самата фестивална вечер. В програмата, с която се изявиха, влизаха танци, характерни за различни фолклорни области в България. Освен много аплодисменти, за успешното си участие те получиха и плакет от престижния форум.

Успешно беше и участието на групата за автентичен фолклор "Родопчани" при същото читалище с художествена ръководител Павел Куцев. Те пък се завърнаха от Гърция - от Международните фестивални дни "Дни в Паралия 2024".

Организаторите в южната ни съседка събират различни хорове, групи за фолклор и модерни танци, мажоретни състави и оркестри от цял свят и им дават възможност да покажат своето творчество на сцена. Идеята е да се развива диалога между различните култури, да се пазят традициите и да се показват модерни танцови и музикални стилове.

(Зн)


Свързани