Пазарджик

Четвърти на Европейската олимпиада по статистика! Браво на Ани, Божидара, Мелиса и на госпожите Гълъбинови!

  26.06.2024 08:40             
Четвърти на Европейската олимпиада по статистика! Браво на Ани, Божидара, Мелиса и на госпожите Гълъбинови!

Това е най-доброто постижение за България досега в тази възрастова категория

ПАЗАРДЖИК. Ани Стамболийска, Божидара Андреева и Мелиса Бадьокова от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт (ПГИМ) в Пазарджик станаха четвърти в Европа. Техният отбор IM_PRO с ментор Милена Гълъбинова и ръководител Албена Гълъбинова влезе в топ 5 във възрастовата група 14-16 години след оспорвана надпревара с отбори от целия континент на Европейската олимпиада по статистика 2024. Това е най-доброто постижение на България досега в тази възрастова категория.

ЕОС е сложно, многокомпонентно състезание за ученици от цяла Европа. Над 22 000 ученици от 20 държави се регистрираха за участие в тазгодишното му седмо издание, което бележи най-голям брой участници от началото на провеждането . Самото състезание започна още през есента на 2023 година, като отбор IM_PRO успя да премине през всички национални кръгове и представи България на европейския финал с двуминутен

видеоклип на тема „Преди всичко беше по-добре! Истина или не?“
По-подробна информация, както и самите видеоклипове, може да намерите на сайта на Европейската олимпиада по статистика https://www.esc2024.eu/. А повече за подготовката и участието на Мелиса, Ани и Божидара пред „Знаме“ разкри техният ментор Милена Гълъбинова:

- Подготовката и участието на учениците в Европейската олимпиада по статистика са свързани с развиване на компетентности за решаване на практически задачи, чрез интегриране на знанията им по математика и информационни технологии, както и с развиване на уменията им при използване на Изкуствен интелект. Подходът към статистическите казуси е изследователски. По този начин се насърчава интегрирането на официалната статистика в образователните материали. Повишава се статистическата и информационната грамотност на младите хора. Мотивира се личностно им израстване и самочувствие за

решаване на различни по сложност проблеми

Те се научават да откриват, извличат и организират информация; да обобщават и тълкуват смисъла на използваната информация; да осмислят, оценяват и прилагат информацията за решаване на практически задачи, казуси – пояснява г-жа Гълъбинова.

За поредна година отбори от ПГИМ - Пазарджик с ментори Милена Гълъбинова и Албена Гълъбинова се класираха на челни места, състезавайки се с рекорден брой отбори – общо 523 от 148 училища в страната. Включително най-елитните – природоматематически, математически, търговски, езикови и други гимназии.

- В първи Национален кръг на ЕОС всичките 21 отбора, представящи не само ПГИМ, но и Пазарджик, заеха първи и втори места, както и един – на трето място, с 95,6 и 100 точки от максимален брой 100 точки. Учениците демонстрираха завидни знания и умения, придобити в часовете по математика и извънкласна форма на обучение в клубовете по „Занимания по интереси“, водени от двете учителки.

Във втори Национален кръг нашите ученици отново решаваха успешно трудни статистически казуси чрез практическо приложение на математика, информационни технологии и прогнозиране с изкуствен интелект. Отборите на ПГИМ – Пазарджик пак бяха на върха, като на първо място в категория Б /8-9 клас/ е именно отбор IM_PRO. Нещо повече -

за първи път, откакто се провежда Европейската олимпиада по статистика, отбор се класира на първо място с максимален брой точки – 100

Заслужава си да споменем и постиженията на другите отбори. В категория Б /8-9 клас/ всичките 10 отбора са в ТОП 15 на ЕОС 2024: на пето място отбор DREAM_TEAM с членове Габриела Спасова, Лилия Иванова и Петър Симидчийски, на шесто място за отборите: EUSTATIK с членове Диан Донов, Димитър Ричков и Кръстьо Лалов; JOHN_GRAUN с членове Мария Милска и Натали Генчева; BETA_PGIM с членове Бояна Никленова, Виктория Йорданова и Даная Чолакова, седмо място OMEGA_PGIM с членове Алекс Гунчева, Венцислав Иванов и Стефания Корцалова, осмо място ANDERSON с членове Лилия Убинова, Моника Караиванова и Петя Кафеджиева, следвани от GAMA_PGIM с членове Алекс Ашкич и Максимилян Келчев, BGSTATIK с членове Евелина Стоименова, Магдалена Аргирова и Магдалина Пенчева и LAPLAS с членове Нона-Мари Близнакова и Петя Петкова.

В категория А /10-12 клас/ участие взеха 11 наши отбора. На четвърто място се класира отбор FANTASTIK с членове Гергана Синдонас, Дияна Стойчева и Радослав Цветков.

ПГИМ класира в тази категория още 3 екипа в ТОП 10 и 6 екипа в ТОП 25

на Европейската олимпиада по статистика 2024 година: отбор NISIDA_BG с членове Анна-Мария Никленова, Божана Сиракова и Даниела Иванчева, TEAM_PRO с членове Дарина Денкова, Юлиана Бирова и Кристина Тонова, BERNULI с членове Иванка Хамамджиева и Ивона Црънчева, PASCAL с членове Димитър Диков, Радослав Георгиев и Росица Стоянова, NOYMAN с членове Мириам Траянова, Катерина Тасева и Соня Нейчева, EPSILON с членове Гергана Некезова, Ели Пенева и Мартина Ганчева, BEST_ALPHA с членове Антон Кендеров, Зорница Кучкова и Теодора Георгиева, ALFA_PGIM с членове Дияна Кузманова, Иво Славов и Стилиан Владов, ITFUTURE с членове Михаил Павлов и Цветан Навущанов, PI-3,14... с членове Александър Ангелов, Ивелина Гранзова и Мария Найденова.

Обобщавайки резултатите от първи и втори кръг, комисията в състав преподаватели във ВУЗ и представители на НСИ – София, обявява крайното класиране. Отборите на ПГИМ-Пазарджик получиха грамоти за отлично представяне, а само учениците от 12 клас – сертификат, удостоверяващ приема им с оценка Отличен 6,00 във водещи висши учебни заведения в България. Такива бяха връчени на Гергана Синдонас, Дияна Стойчева, Радослав Цветков, Росица Стоянова, Теодора Георгиева, Гергана Некезова и Ели Пенева, като Гергана Синдонас спечели приза „Ученик на годината“, който й беше връчен лично от кмета на Община Пазарджик Петър Куленски навръх 24 май в ДТ „Константин Величков“, а менторката й Милена Гълъбинова беше номинирана за „Учител на годината“.

За Публичния кръг на ЕОС 2024, следващ етап от състезанието, провел се в Гранд хотел „София“,

се класираха два наши отбора с ръководители Милена Гълъбинова и Албена Гълъбинова в Категория /8-9 клас/ - IM_PRO и DEAM_TREAM (Габриела Спасова, Лилия Иванова и Петър Симидчийски), както и един в Категория А /10-12 клас/ - FANTASTIK. Те подготвиха идейни проекти за видеоклип на тема „Някога всичко беше по-хубаво“ – истина ли е?". Председател на журито беше заместник-председател на НСИ проф. д-р Михаил Кончев, а членове Антоанета Илкова – директор на дирекция „Многосекторна статистика, методология и регистри“ в НСИ, проф. д-р Силвия Трифонова – преподавател в УНСС и секретар на Националния статистически съвет, доц. д-р Ралица Ковачева – преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По два отбора от двете категории завоюваха правото да представляват България на седмото издание на Европейската олимпиада по статистика, като един от тях бе IM_PRO. В заключителния етап на събитието се присъедини и председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов, който поздрави участниците и пожела успех на победителите в европейския кръг на надпреварата и награди победителите в Националния кръг на ЕОС 2024.

След оспорвана национална фаза отборите - победители от участващите държави се включиха в европейския финал. Задачата беше да се направи двуминутен видеоклип на тема „Преди всичко беше по-добре! Истина или не?“. Чрез таблици, диаграми, анализ, изводи и заключение учениците, под ръководството на техните ръководители, умело представиха

изчисления със статистически данни за различни области от развитието на България през периода от 90-те години досега

За събиране на информацията децата и менторите им трябваше да изчетат стотици страници на статистически справочници и доклади на НСИ, като литературата за 90-те години беше предоставена от г-жа Гергана Спасова, Началник на отдел "Статистически изследвания - Пазарджик". Регламентът изисква текстът към филма и цялата придружаваща го документация да са на английски език, за което основен е приносът на г-жа Гинка Пецова, преподавател по английски език в училището. Огромно съдействие за изготвянето на двуминутния филм оказа и ръководството на ПГИМ в лицето на г-жа Благова. Отправяме благодарност и към всички родители, с които работихме в един екип. Както и към Антоанета Илкова и Здравка Бобева от НСИ, част от екипа за организиране и провеждане на ЕОС  – подчертава г-жа Гълъбова. Жури от европейски експерти оцени 64 кандидати и избра 5-те най-добри видеоклипа във възрастовата група 14 - 16 години (34 кандидати) и във възрастовата група 16 - 18 години (30 кандидати).

ПГИМ – Пазарджик е фаворит в тази олимпиада. Вече четири пъти в седем годишната история на ЕОС първенци в България са отбори с ментори Албена Гълъбинова и Милена Гълъбинова и представят нашата страна в Европа, като

за първи път един и същи отбор е победител две години подред – TEAM_PRO

с членове Дарина Денкова, Юлиана Бирова и Кристина Тонова.

А Милена Гълъбинова допълва:

- От името на учениците и техните родители изказваме огромна благодарност към ръководството на НСИ в лицето на доц. д-р Атанас Атанасов и организаторите на Европейската олимпиада по статистика за България: проф. д-р Михаил Кончев, зам. Председател на НСИ; Антоанета Илкова, директор на дирекция „Многосекторна статистика, методология и регистри“; Здравка Бобева, началник на отдел "Публикации, библиотека и дигитални продукти" и др. за перфектната организация и всеотдайността, които проявяваха по време на това статистическо приключение - ЕОС, уникална по рода си – допълва преподавателката.

Отличното представяне на учениците и менторите беше приветствано от ръководството на ПГИМ в лицето на г-жа Благова, която винаги подкрепя и помага за изяви на ученици и учители и създава условия за творческо развитие и професионално усъвършенстване за постигане на по-високи резултати.

Съвсем заслужено, момичетата от отбор IM_PRO получиха награда за талантливи деца с постижения в образованието, науката и изкуствата и от Сдружението на предприемачите в Пазарджик чрез учредената от него Фондация за талантливи деца „Надеждата на Пазарджик“ Официалната церемония по награждаването на младите таланти се състоя в пресклуба на БТА в Пазарджик. Отличията бяха връчени от  Нишан Бъздигян - Председател на Фондацията.

А самите момичета говорят да участието си в Европейската олимпиада като за статистическо приключение, уникална по рода си.

Хората, избрали статистиката за своя професия в Пазарджик, също са впечатлени

- Гордеем се с постиженията на учениците от Професионалната гимназия по икономика и мениждмънт – не скри пред „Знаме“ Гергана Спасова, която оглавява отдел „Статистически изследвания – Пазарджик“ към Териториалното статистическо бюро – Юг. - Статистиката е трудна наука, което прави успехът им още по-значим. Надяваме се някой ден да някои от тези момичета да са наши колежки и заедно да работим за това статистиката да служи на хората.

Отличното представяне на ЕОС донесе на Пазарджик и домакинство на форум, организиран от НСИ именно по повод европейската олимпиада, на който официални гости бяха Юлия Мичева, старши експерт по математика в РУО на МОН – Пазарджик, и Ана Павлова - заместник-директор по учебната дейност в ПГИМ. При откриването на срещата доц. д-р Михаил Кончев, заместник-председател на НСИ и ръководител на екипа по реализиране на статистическите инициативи за ученици в България, заяви:

- Олимпийският връх е едновременно и цел, и посока, но по-важен е пътят, който изминаваме към него. Пътят е този, който изгражда личността, а ние като преподаватели знаем това най-добре, възпитавайки млади хора с очакването да бъдат успешното ни бъдеще.

Милена Гълъбинова и Албена Гълъбинова участват в различни форуми с изнасяне на доклади за повишаване компетенциите на учениците в областта на математиката, информационните технологии, статистиката и прогнозиране с изкуствен интелект. Редовно организират и провеждат ученически тренинги и мероприятия (състезания в ПГИМ и т. н.).

Мария ДЪБОВА

 


Свързани