Други

Кърлежите хем подраниха, хем не искат да си ходят - има и поразени от Марсилска треска

  26.06.2024 07:49             
Кърлежите хем подраниха, хем не искат да си ходят - има и поразени от Марсилска треска

Трима болни от Марсилска треска са лекувани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик от началото на годината, съобщиха от здравното заведение. 70 са извадените кърлежи от инфекционистите само за първите 20 дни на месец юни, като най-много хора търсят помощ през почивните дни след излети в планината и сред природата. Общо взето, кърлежи се вадят всеки ден.

А тази година те се активираха по-рано заради топлото време и повечето дъждове. Топлината и влагата са двете идеални условия за тяхното развитие. Само част от кърлежите се вадят в Инфекциозно отделение. Много хора, особено по селата, и то най-вече отглеждащите животни, не стигат до отделението и

ги премахват сами

Свикнали са и за тях това не е нещо необичайно.

- Не е задължително кърлежът, който ви е ухапал, да е заразен. Самият той не причинява болест – обръща внимание началника на отделението доц. д-р Мария Пишмишева. - Трябва да е заразен с микроорганизъм, който може да причини заболяване. Пазарджишкият регион е ендемичен за Марсилска треска. Тази година обаче имаме само няколко случая. Кърлежи сваляме, но не се развива заболяването, което е добре.

Марсилската треска

представлява остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с внезапно начало, висока температура, наличие на уплътнение на мястото на ухапването, в центъра на което има малка язвичка, покрита с тъмна коричка и едропетнист обрив по цялото тяло.

Предава се на човек при ухапване от заразен с причинителя на болестта кърлеж. Възможно е заразяването да стане и през конюнктивата на очите, където причинителят попада посредством замърсени пръсти от евентуално размачкване на кърлеж. Специфична профилактика не е разработена.

- Като цяло Марсилската треска има много драматична картина. Но пациентите идват при нас, лекуваме ги и си отиват. Създават траен имунитет и не повтарят – обяснява доц. Пишмишева. - По-важно е кърлежите да се изследват за Ламска борелиоза (Лаймската болест) - друго разпространено в България заболяване, пренасяно от кърлежите. То обаче не е характерно за Пазарджишка област, макар през годините да е имало болни.

Лаймската борелиоза е хитра болест,

ако мога така да се изразя. Затова е важно да се знае дали болният е заразен, за да се лекува адекватно и продължително.

При негативен резултат пък ще успокоим хората, които обикновено са страшно притеснени. Освен това, ще спестим антибиотично лечение. Защото, макар ние да не го препоръчваме, ако няма нужда, те отиват и сами си купуват лекарства. Това не е правилно.

Лаймската болест се характеризира с остро начало и засягане на различни органи и системи. На мястото на ухапването от кърлежа възниква възпалителен процес, който се разпространява по съседство, а с нахлуването на причинителя в лимфо и кръвообращението се увреждат и нервната и сърдечносъдовата системи, ставният апарат и други органи. Налице са висока температура, главоболие, мускулни и ставни болки. Това заболяване се проследява по-дълго време.

Най-опасна е

Хеморагичната треска

Това е тежко заболяване, което протича с висока температура, болки по цялото тяло, кръвоизливи от венците, носа, пикочо-половите органи, кожата и др. Заразяването става при ухапване от кърлежи или тяхното смачкване, както и при контакт с кръвта на болния. Зачервява се кожата на лицето, шията и очите. Болният се чувства отпаднал. На втори-третия ден се появяват оскъдни или по-обилни кръвоизливи.

Доц. Пишмишева съветва,

ако забележите кърлеж по себе си,

по ваши близки или по домашните си любимци, да не го пипате с голи ръце, да не го мачкате и стискате, а да се премахва с ръкавици и очила на очите.

- Кърлежът не трябва да се третира с мазнина или нещо друго. Да не се сваля, ако не се знае точно по какъв начин. По-добре е да се потърси специализирана медицинска помощ в такива случаи. Това, че трябва да се върти в посока, обратна на часовниковата стрелка също отдавна отпадна. Сменя се посоката на крачетата и той сам се отпуска.
Ето още полезни съвети как да се пазите от кърлежите, защото

те са активни до края на октомври

Препоръчва се да се избягват зони с висока трева и храсти, както и гористи местности.

Носенето на дълги панталони покриващи глезените, високи ботуши, горни дрехи с дълги ръкави, шапка, вмъкването на панталоните в чорапите и на горните дрехи в панталоните, се счита като добра защитна мярка срещу ухапване от кърлежи. Да се носят дрехи със светъл цвят.

Докато човек е на открито, желателно е да се преглежда, колкото се може по-често за евентуално полазили кърлежи. След всяко седене или лягане по земята, проверката е задължителна. Да се има предвид, че младите незрели форми на кърлежите (ларви и нимфи) са с малки размери и трудно забележими. За по-добра видимост може да се ползва лупа.

Преглеждат се особено внимателно

задната част на коленете, слабините, под мишниците, зад ушите,

корема, долна част на краката. Кърлежите могат да бъдат сбъркани с лунички, бенки или други пигметни петна по кожата.

Като допълнителна защитна мярка могат да се използват репеленти срещу кръвосмучещи насекоми и кърлежи. Репелентите, макар и да не гарантират пълна защита, имат свойството да отблъскват кърлежите и да ги държат на разстояние от човек, чиято кожа или дрехи са обработени. Третират се дрехи и кожата по открити части на тялото.

Най-често репелентите съдържат някоя от активните съставки: диметилтолуамид, IR3535 и икаридин. Репеленти с перметрин са разрешени само за обработка на дрехи, платове, брезенти, инсектицидни мрежи и др.
На пазара репелентите се предлагат под формата на

аерозоли, лосиони, кремове и гелове

Някои от по-основните препоръки при употребата им са следните:

- Репелентите се нанасят на равен тънък слой върху кожата, така че да се получи достатъчно омокряне, но без стичане;
- При мазане на лицето с аерозол,  първо се пръска върху ръката, а после се разнася върху лицето, като не се маже близо до устата и очите;
- При употреба върху кожата и дрехите на деца до 12 години, репелентите се нанасят от възрастен, като дланите и пръстите на ръцете не се обработват, за да не се погълне репелента от децата;
-След прибиране на закрито репелентите се отмиват от кожата с вода и сапун;
- Репеленти не се нанасят върху наранена или раздразнена кожа;
- Репелентите не се нанасят едновременно със слънцезащитни продукти;
- Репеленти с диетилтолуамид не се препоръчват за деца на възраст под 2 години, бременни жени и майки-кърмачки;
- Репелнтите

с диетилтолуамид може да причинят увреждане на синтетични материали (рамки на очила, каишки на часовници, изкуствени тъкани);
- Репелентите

с икаридин не се препоръчват за деца на възраст под 2 години;
- Репелентите с IR3535 не се препоръчват за деца на възраст под 1 година;

Ако върху тялото е открит кърлеж, следва незабавно отстраняване от медицинско лице или с помощта на пинсета в домашни условия. Кърлежът трябва да се хване максимално близо до кожата и да се издърпа.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845
Всички