Пазарджик

На кръгла маса: Обсъдиха перспективите пред народните читалища при областния управител

  27.06.2024 16:36             
На кръгла маса: Обсъдиха перспективите пред народните читалища при областния управител

ПАЗАРДЖИК. Днес в Областната управа се проведе кръгла маса на тема "Нови идеи, нови възможности за народните читалища". Зам.-председателят на Съюза на народните читалища Минко Стефанов и зам.-областният управител Стефан Димитров дискутираха перспективите за развитие на читалищното дело с председатели на читалища и читалищни дейци от област Пазарджик. Събитието премина под патронажа на областния управител Валентина Кайтазова.

„По инициатива на ръководството на Съюза на народните читалища успяхме да организираме тази среща и в нашата област, тя е част от поредицата подобни кръгли маси, които се провеждат във всички областни центрове на България и в името на общата ни цел – развитие на читалищното дело, обмен и популяризиране на добри практики, споделяне на предложения за промяна в нормативни актове, касаещи дейността на читалищата и разбира се нови идеи и нови възможности, каза зам.-областният управител Стефан Димитров в началото на срещата. Той допълни, че област Пазарджик има изключително развита мрежа от читалища, с богата палитра от дейности, самодейни състави в различни изкуства, които активно участват в общински, регионални и национални форуми. „Благодаря на всички представители на народни читалища, които се отзоваха на поканата на областния управител, адмирации за всичко, което правите в благородната мисия да опазвате и популяризирате българския фолклор, традиции, бит и култура, каза Стефан Димитров.

Зам.-председателят на Съюза Минко Стефанов изрази удовлетворението си от доброто партньорство между читалищата, Съюза и институциите в област Пазарджик. Той припомни, че Пазарджик е един от трите града, заедно със Севлиево и Сливен, които през 1911 г. инициират създаването на Съюза на народните читалища. Паралелно с добрите традиции, които пазим и популяризираме, трябва да потърсим и нови възможности в динамично развиващия се дигитален свят., каза г-н Стефанов и представи пред участниците в срещата основните направления и проекти, по които работи Съюза. В хода на дискусията Минко Стефанов отговори на конкретни въпроси, зададени от присъстващите председатели и секретари на читалища, свързани с финансирането на читалищната дейност, опазването на културния и сграден фонд, възможностите за работа по проекти.

Участниците в срещата попълниха анкети, в които отправиха конкретни предложения и идеи към ръководството на СНЧ.


Свързани