Пазарджик

Найден Шопов не е в конфликт на интереси, ще мисли дали да си търси правата в съда

  27.06.2024 21:55             
Найден Шопов не е в конфликт на интереси, ще мисли дали да си търси правата в съда

ПАЗАРДЖИК. Председателят на Общинския съвет Найден Шопов направи изявление по повод подадения срещу него сигнал за конфликт на интереси на последната сесия. Шопов цитира решение на Комисията за противодействие на корупцията от 09.05.2024г., в което не установява наличие на конфликт на интереси. Шопов направи и кратък коментар, след изчитане на Решението, като сподели, че все още не е взел решение дали да потърси правата си в съда, заради отправените в медийни публикации твърдения, че е нарушил закона. Той публикува в личния си фейсбук-профил своя позиция по темата. 

“Днес проведохме редовната юнска сесия на Общински съвет-Пазарджик. В началото на заседанието запознах колегите си с Решението на Комисията за противодействие на корупцията. В него се посочва категорично, че не се установява конфликт на интереси при избора на председател на Общински съвет-Пазарджик, в който съм участвал. Несъстоятелни се оказаха разпространените, чрез медийни публикации твърдения на един от колегите от Общински съвет, че съм нарушил закона. Ще взема решение дали да потърся правата си в българския съд по силата на действащото законодателство. В последните месеци темата около тази проверка заемаше голяма част от вниманието на някои колеги от общински съвет. Използваха я като повод да искат отстраняването ми от позицията на председател и като възможност да пречат на нормалната работа на местния парламент. Надявам се от тук нататък работата на Общински съвет-Пазарджик да продължи в по-конструктивна посока, защото жителите на нашата община са ни натоварили с очаквания. Отговорни сме пред тях и следва да покажем, че имаме сили и воля да работим заедно за положителното развитие на града и населените места, част от общината.”

Да припомним, че в края на март Благо Солов вкара извънредно предложение за освобождаване от длъжност на председателя Найден Шопов в деловодството на ОбС, а на сесиясе заформи дебат за това доколко то отговаря на условията за извънредност и Солов се съгласи, че той държи на него, макар и да не бъде внесно като извънредна точка. Найден Шопов призова юристите сред съветниците да пояснят дали предложението да бъде гласувано. Чавдар Чавдаров поясни, че председателят е действал съобразно нормативната уредба, а съветниците отказаха да го включат в днешния дневен ред след гласуване.

(Зн)


Свързани