Четвъртък, 04 Юли 2024
 
Пазарджик Регионът

ТПК застаряват, липсва и кооперативното мислене

  02.07.2024 07:57             
ТПК застаряват, липсва и кооперативното мислене
Отляво надясно: Борислав Станчев, Ангел Янков и Владислав Лазаров

Ще помагат на кооперациите в Стрелча и Ракитово, решиха на годишното събрание

ПАЗАРДЖИК. Преди дни  в областния град се проведе годишно-отчетно с ъбрание на Регионалния съюз на трудово-производителните кооперации. В залата на ресторант „Манастира“ присъстваха председателите на ТПК от Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Септември, Ракитово и Стрелча. Гости бяха зам.-председателят на Националния съюз на ТПК Владислав Лазаров, бившият председател Борислав Станчев и юристът и отговорник за кооперациите в нашата област Николай Гошев. По предложение на председателя на РС на ТПК и шеф на пазарджишката кооперация „Младост“  Ангел Янков  събранието бе председателствано от председателя на ТПК „Първи май“-Септември Йордан Цольов,

Старите проблеми още са на дневен ред, стана ясно в хода на събранието. Бе взето решение да се помогне на две бедстващи кооперации в областта – ТПК „Труд“ в Стрелча и ТПК „Мантарица“  в Ракитово, които почти не осъществяват дейност. Стана ясно, че дори е предотвратена продажбата на активите на ракитовската кооперация. Към момента на загуа са само кооперативите в Стрелча и Септември, а другите оцеляват.

„В Стрелча разчитат на отдаване под наем и има само една шивачка. Ще отидем на място, за да видим състоянието на сградния фонд и ще търсим идея дали да се започне шивачество, бръснаро-фризьорство или нещо друго“, коментира пред „Знаме“ Ангел Янков, който преди година бе преизбран за нов 4-годишен мандат начело на Регионалния съюз. „Най-тъжното е, че липсват млади хора – аз например в последно време назначих само едно младо момче, което изкара курса за бръснаро-фризьорство. Все по-голяма рядкост са и хора с кооперативно мислене. Днес повечето са „мениджъри“, които мислят само за собствената си печалба“, добави председателят, който  още от 1997 г. е начело на ТПК „Младост”. Той и колегите му в УС на Регионалния съюз са председателите на ТПК в Панагюрище и Ракитово  Цветана Михова и Надка Харизанова умуват как да намерят препитание и пазари за кооперациите в кризата. Това ще се дискутира и на предстоящото изложение на ТПК в Банкя на 4 юли, както и на събранието на УС на Националния съюз на 31 юли.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички