Други

Аптекарите на протест срещу МЗ, късат договорите с Касата

  01.07.2024 15:06             
Аптекарите на протест срещу МЗ, късат договорите с Касата

От Български фармацевтичен съюз разпространиха протестно писмо до медиите часове след като и в Пазарджик се събраха, за да решат единни протестни действия срещу предложени законови промени на Наредба 4 от страна на Министерството на здравеопазването.

На 04.07.2024 г., четвъртък от 9.00 до 9.30 часа в знак протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени лекарствени от НЗОК  продукти по средата на годината  собственици на аптеки ще внесат в Районните здравно осигурителни каси предизвестия за  прекратяване на договорите с НЗОК. По същото време фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на «безплатна» терапия, в какъв обем е това финансиране и колко струва на аптеката да го подсигури. „Ще се обслужват САМО спешни изпълнения. Нито един пациент няма да бъде върнат, всички ще бъдат обслужени, но настояваме за търпение и разбиране през този половин час“, казват собствениците на аптеки. 

На сайта на МЗ в петък, 20.06.2024 е качен за публично обсъждане проект за промени в НАРЕДБА № 4 ОТ 4 МАРТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДПИСВАНЕ И ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ.

https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/

Промените засягат предписването и отпускане на електронни предписания заплащани частично или напълно от НЗОК.

„Проектът на Наредба 4 предвижда на практика изписване на цялата напълно реимбурсирана терапия на болния на една рецепта и при условие, че финансирането към аптеките в момента се определя и зависи от броя рецепти, БФС НЕ може да подкрепи проектопромените БЕЗ ЯСЕН МОДЕЛ ГАРАНТИРАЩ ЗАПАЗВАНЕТО НА ПЛАЩАНЕТО КЪМ АПТЕКИТЕ. БФС е ЗА оптимизация на процесите по предписване и отпускане на лекарствени продукти заплащани от НЗОК, включително за въвеждане на новости  и облекчаване на лекарите, фармацевтите и най-вече пациента, но това НЕ може да става за сметка на АПТЕКИТЕ!“, се казва в писмото. „БФС смята, че въвеждането на предложените промени, БЕЗ ясни критерии за заплащане, при които аптеките да могат да обезпечат дейността по отпускане на 100% реимбурсирани лекарствени продукти, ще доведе до ПРЕКРАТЯВАНЕ на договорите на много аптеки с НЗОК и лишаване на пациентите от достъп до лечение“, категорични са фармацевтите.

Какво се предвижда в проекта на Наредба 4 и мотивите към него.

1. Отпадане ограничаването за предписване до три продукта на едно електронно предписание и задължение за лекаря да предписва всички 100% реимбурсирани лекарствени продукти на една обща рецепта, а на друго предписание да са събрани всички частично платени от НЗОК продукти. Изключение са протоколните рецепти, при които всичко си остава по старому - те са на отделна рецепта, като могат да се изписват на едно предписание, ако са назначени с общ протокол.

 

2. Остава ограничението за предписване на до три продукта по една диагноза/заболяване (МКБ).

3. Консолидираното електронно предписание вече да може да се изпълнява частично в различни аптеки или в една аптека, но на части по различно време, в рамките на давността на предписанието. Частичното изпълнение да бъде до ниво ред или позиция в рецептата, като при частично изпълнение аптеката отпуска цялото количество за определения период от предписания продукт, т.е. цялото количество по тази позиция, а останалите позиции/редове могат да бъдат изпълнени в последствие от друга или същата аптека, но отново цялото количество от съответната позиция.

Пример:

Rp./

Лекарство А   3 опаковки  МКБ I50.0

Лекарство Б   2 опаковки  МКБ I50.0

Лекарство В    2 опаковки МКБ Е11

Лекарство Г     4 опаковки МКБ Е11.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички