Четвъртък, 04 Юли 2024
 
Пазарджик

Неочакван и трогателен поклон от известен актьор за „Петровден“ в Йорк

  02.07.2024 06:31             
Неочакван и трогателен поклон от известен актьор за „Петровден“ в Йорк

Тази година Шекспировата компания става на 25 години, освен в Паталеница, ще играе и в други градове

Утре (29 юни) е Петровден, а за Шекспировата театрална компания „Петровден“ в Паталеница денят ще е още по-специален, защото става на 25 години.

- Започнахме преди четвърт век, заедно с режисьора Христо Церовски, директора на местното училище Никола Колев, деца от училището, студенти по актьорско майсторство и професионални актьори. Всичко беше една наша лична кауза – моя и на Христо Церовски, спомня си не без вълнение Инна Церовска, мениджър на компанията. - Радвам се, че Шекспировите нощи в Паталеница се превърнаха не само в традиция, но и в истински празник за жителите и любителите на театъра и гения на Барда. Вярвам, че

успяхме да създадем една нова естетика,

вкус и възпитание у самите зрители.

Зрителите не само в Паталеница, но и от много други градове у нас отдавна не са безразлични към случващото се в училищния двор под звездите. Чуждестранно признание също не липсва на Петровци. Самото участие на толкова много английски актьори и режисьори през годините, е доказателство, че работата им се цени.

А тя се цени и на академично ниво.

– Още през 2016 г. проф. Бойка Соколова (преподавател по Шекспировознание в Лондон) и Кети Ставрева (виден учен в САЩ) пишат обстойна статия за „Петровден“ в престижен канадски журнал за театър. Научна статия за техния труд е намерил място и в специализиран сборник с редактор Николета Чинпоеш, а

от плакатите на заглавната страница цели два са от Пателеница

- Интересното е, че и за двете разбрахме след време. Работехме си, играехме своите спектакли, радвахме публиката в пълно неведение, че светът вече знае за нас – уточнява с усмивка г-жа Церовска.

Последното признание - не откъде да е, а отново от родината на Шекспир, Петровци получиха неотдавна, когато тя и нейният дългогодишен съмишленик в начинанието - актьорът и режисьор Гьорги Георгиев - Антиката, представиха 25-годишната история на Шекспировото приключение в Паталеница в панела „Шекспир в европейските общности“, провел се в Университета „Сейнт Джон“ в Йорк.

- Срещнахме с колеги от различни фестивали и проекти, работещи с творчеството на Шекспир. Имаше и много интересни събития, например представянето на книгата „Shake Fear Break Walls“, на

песни от Шекспирови пиеси

и т. н. Голяма гордост за нас беше, когато български текст от български автор се игра на английски език от англичани. Става дума за представлението на театрална работилница „Сфумато“ - „Завръщане във Витенберг“ на Иван Добчев по текста на Георги Тенев.

Най-голямото вълнение обаче дойде, когато се оказа, че и тази общност вече ни познава. Нашето представяне започна с филма на БНТ „Шекспир по балкански“. И когато на екрана се появиха лицата на Рекс Дойл, Тери Фендер и други английски режисьори, с които сме работили през годините, един от присъстващите в залата стана, поклони се и отсече: „Аз искам да работя с вас!“. Някой да се поклони спонтанно пред това, което правиш, е нещо изключително.

Същото може да се каже за цялото ни участие в Йорк, за което благодарим на Национален фонд „Култура“. Обменихме опит, създадохме контакти, родиха се идеи за съвместни начинания. Дори само да си на едно място с фестивалния директор Филип Пар, който създава спектакли в Чехия, Полша, Ирландия, Румъния и на когото връчих почетен плакет от кмета на община Пазарджик Петър Куленски, си е преживяване. А и ние

бяхме в Йорк точно на рождения ден на Шекспир,

което направи всичко още по-емоционално.

Емоционална ще е и втората половина на юли за почитателите на Шекспировото творчество в цялата област. Отбелязването на четвърт век няма как да е без нещо ново. И новото е, че Петровци ще гостуват и на други градове в областта. На 17, 18 и 19 юли ще са съответно в Пещера, Ракитово и Септември, а на 21 юли - във Велинград, като Национален фонд „Култура“ спонсорира пътуванията им. Навсякъде ще играят „Дванайсета нощ“. На 20 юли „Дванайсета нощ“ ще е в Паталеница, а на 6 юли най-малките Шекспирови актьори – тези от театрална къща „Пластилин“ в Пазарджик ще покажат своя „Сън в лятна нощ“.

Актьорът пък, който се поклони на Петровци в Англия и пожела да работи с тях, ще го направи още този месец.

Той се казва Пол Гудуин и името му е известно на Острова

Освен актьор, познат и в театъра, и в много британски филми и сериали, където си партнира със звезди като Лив Шрайбър и Стейси Киич (някои от тях – като тв сериала Holbi City, сред наградите имат и BAFTA, б.р.), той е и преподавател и режисьор, който се специализира в класически текст и най-вече в творчеството на Шекспир. Учи актьорско майсторство в Royal Central School of Speech and Drama, като след това работи с Националния театър в Лондон, Cheek by Jowl и Кралската Шекспирова Компания. Артистичен директор е на награждаваната театрална компания The Shakespeare Edit – класическа театрална компания отдадена на това да поставя ярки Шекспирови продукции на международни сцени. В седмицата от 21 до 25 юли Пол Гудуин ще води театрално ателие, в което млади актьори ще научат интересни и важни неща. Ще ни гостува и със своя

моноспектакъл „Макбет“ (Соло)

на 26 юли.

А за 27 юли, в деня на Свети Панталеймон, е предвидена тържествена церемония под режисурата на младия и енергичен български творец Константин Еленков. Какво точно ще представлява тя, остава загадка. Загадка остава и новият модул, който тази година ще стартира в Паталеница.

В заключение Инна Церовска благодари на всички деца, студенти, актьори и режисьори, които са работили с „Петровден“, както и на НАТФИЗ за Шекспировите представления, играни през годините. И припомня думите, с които компанията е била представена в Йорк:

„Тези ежегодни публични представления се превръщат в част от идентичността на едно българско село, привличащи много хора не само от България, но и от целия свят, както и млади български актьори и хора, които се интересуват от различния театър, театъра с кауза“.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички