Пазарджик

Освен че лекува, червеното подъбиче ароматизира алкохол

  04.07.2024 07:11             
Освен че лекува, червеното подъбиче ароматизира алкохол

При разтриване листата му миришат на чесън, а в миналото отвара от листата премахвала „мътнините“ в очите

 Червено подъбиче, известно още като Горчива чубрица (Teucrium chamaedrys, Germander), луково или планинско подъбиче, представлява нисък, едногодишен полухраст, висок между 10 и 30 сантиметра. Листата му са овални и назъбени, а цветовете му са в розово-лавандулови до розово-лилави нюанси, откъдето идва и името му.

Червеното подъбиче расте из храсталаци, каменисти поляни и редки широколистни гори. Може да вирее на полусянка или без сянка. Предпочита варовикови почви.

Използва се надземната част на билката, събрана по време на цъфтеж. Цялата облистена част се изрязва с нож и се суши на сянка или в сушилня. Бере се през лятото, но да се суши може и по-късно. Пресните листа са горчиви и с остър вкус и при разтриване излъчват силна миризма, наподобяваща донякъде чесън.

В

народната медицина

червеното подъбиче е познато от векове за лечение на подагра, диабет, затлъстяване и хипертония. В миналото се е варяло във вода и се е пиело при задух и кашлица. Листата пък са се стривали с мед, след което ги прецеждали и поставяли в очите, за да се премахнат мътнините в тях и да се подобри замъгленото зрението.
Използва се открай време в билкови чайове, а напоследък се предлага на пазара и като екстракт – например помощно средство за контрол на теглото и управление на диабет и хиперлипидемия. Без значение за какво и под каква форма ви е нужно, консултирайте се с вашия лекар, защото има спорове за степента на токсичност на билката, както и данни за случаи на тежки чернодробни увреждания след нейната употреба.
Медицински приложения в наши дни

Днес червеното подъбиче се използва при стомашно-чревни разстройства, диарии, дизентерия, при киселини в стомаха и пясък в жлъчния мехур. Помага също така при кървящи хемороиди, младежки пъпки, екземи, подагра и други болести. Препоръчва се още при бяло течение и обилна менструация (заради кръвоспиращото си действие). Както и при кръвоизливи от различни органи и тъкани, при полови смущения и слабост. Външната му употреба пък подпомага лечението на рани, конюктивити, младежки пъпки и екземи. Облекчава ревматични болки. Стяга венците.

Лековитите свойства, които се преписват на тази билка, са много и разнообразни - противовъзпалително; антиревматично; ароматизиращо; диуретично; стимулиращо и тонизиращо; антисептично и адстрингентно; общоукрепващо.

Две рецепти с червено подъбиче
- Запарка - около 2 супени лъжици от билката се запарват с 400 мл. вряща вода. Кисне 1 час. Запарката се пие по 1 кафена чашка, преди ядене 3 пъти на ден.
- За външно приложение - приготвят лапи или отвара от 4 чаени лъжички от билката на 2 чаши вряща вода, с които се правят компреси и промивки.
Други употреби на червено подъбиче
Растението образува туфи и се отглежда декоративно заради своята привлекателна, ароматна, вечнозелена листна маса. Податливо е на леко подрязване през пролетния сезон – така, че може да се отглежда като нисък бордюр в градината. Успешно вирее в алпинеуми и билкови градини.
В производството червеното подъбиче се използва като ароматизатор на алкохолни напитки, които обикновено имат горчива основа. Съставка е и в тонизиращи вина.

“Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички