Други

Тракийската гробница във Ветрен вече посреща туристи

  03.07.2024 08:40             
Тракийската гробница във Ветрен вече посреща туристи

ВЕТРЕН-СЕПТЕМВРИ. Археологическият музей „Проф. Мечислав Домарадски“ в град Септември приключи дейностите по консервация, реставрация и социализация на Тракийската гробница край Ветрен, а тя вече посреща и първите туристи.

Както е известно, в землището на септемврийското градче, в местността Под вадата, се намира некропол, включващ три големи могили. В една от тях през 1944 г. местни жители разкриват каменна гробница.

Първите проучвания на гробницата са извършени през 1945 г.

от известния български археолог Иван Венедиков. Той разкрива преддверието, входа и гробната камера, прави заснемане и описание на паметника. Резултатите от проучването са публикувани в кратко съобщение през 1946 г. Още през 1960 г. са предприети мерки за опазването на гробницата. Над преддверието е изградена защитна козирка, направени са подпорни стени за могилния насип и алея с плочи към входа. Достъпът до гробницата е ограничен чрез метална решетка. Въпреки това, поради липса на средства, свързана с поддръжката й, тя остава недостъпна за обществеността в продължение на много години, поясняват от музея в Септември за читателите на „Знаме“.

През 2019 г. екипът на Археологически музей „Проф. М. Домарадски” възлага

изработването на нов проект за опазването, консервирането и социализацията

на гробницата. През 2023 г. одобреният проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и бюджета на  Археологическия музей. В резултат от реализацията на проекта е проучен могилния насип около гробницата, изработена е нова графична и фото-документация, почистена и консервирана е щуковата мазилка.

Гробницата е опакована с непромокаема мембрана,

възстановен е могилния насип и е ограничен с подпорен зид, оформена е алея за посетители, осигурено е видеонаблюдение.

Тракийската гробница от гр. Ветрен представлява монументално съоръжение, състоящо се от правоъгълна гробна камера и отворено преддверие, покрита с конзолен свод, който има триъгълна форма.

Изградена е от големи, прецизно изработени гранитни квадри

на суха зидария, добивани в кариерите западно от близкото с. Виноградец. Гробницата е висока 3,50 м, гробната камера е широка 2,10 м и дълга 2,90 м. Подът в преддверието и камерата е направен от каменни плочи. Стените и подът са измазани с фина, бяла щукова мазилка, която е частично запазена. Полираните лицеви повърхности на гранитните квадри и качеството на техниката на градеж предполагат, че покритието с щукова мазилка е станало в един по-късен етап от функционирането на гробницата.

Рамката на входа е от дорийски тип и се състои от монолитни праг, две страници и щурц.

Вратата, с която е била затворена гробницата, също е изработена от гранит

Представлява еднокрила врата с две касети, затваряна с метално резе. Намерена е счупена при проучването на гробницата.

Гробницата е покрита с могилен насип, който сега има височина 5,38 м. Насипът е издигнат едновременно с изграждането на гробницата, като квадрите са били дообработвани на място.

Тракийското съоръжение е

ограбено отдавна,

като нарушителите са разбили входа, блокове от сводовото покритие и отчасти каменния под. В гробната камера са намерени фрагменти от човешки кости (сега изгубени), което свидетелства за погребение/погребения чрез трупополагане. От предметите ,оставени в гробницата са открити само фрагменти от погребален венец: малки глинени плодчета с позлата и тънки листчета от златен варак (сега изгубени).

Трите могили са част от некрополите на голямото антично селище,

което се намира в непосредствена близост – емпорион Пистирос. Проучванията показват, че възникналото в последната четвърт на V в. пр. Хр. селище, е обградено с мощна крепостна стена около средата на IV в. пр. Хр. В този период или малко след това е издигната и гробницата, за виден представител/аристократ свързан със селището. Към последната четвърт на IV в. пр. Хр., въз основа на измазването с фина бяла мазилка и останките от погребален венец може да се предположи извършването на следващо погребение.

На 18 май – Международния ден на музеите, гробницата бе официално открита от ръководството на музея и кмета на Община Септември, а първите й посетители имаха възможност и да разгледат безплатно експозициите в Археологическия музей в Септември. Освен постоянната експозиция, музеят откри своята нова временна изложба, озаглавена „Непоказани находки от Пистирос“, която ще може да бъде посетена до месец септември. Отбелязването на празника продължи с традиционното ателие за деца и техните родители в музея.

Посещения на гробницата са възможни след предварителна заявка в музея в град Септември, бул. "България" № 59 , телефон: 0886 845 090.

Пенка МИХАЙЛОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички