Пазарджик

Днес фармацевтите излязоха на протест, фалити заплашват аптеките

  03.07.2024 15:37             
Днес фармацевтите излязоха на протест, фалити заплашват аптеките

ПАЗАРДЖИК. От 14 до 16 часа днес фармацевти от Пазарджик и околните села се събраха на протест пред Районната здравноосигурителна каса (РЗОК). През това време аптеките останаха затворени.

По този начин от гилдията изразиха недоволството си от промени, които не само са се отразили на начина на работа, но и са изправили аптеки пред опасността от фалити и хлопване на кепенци.

Причините за днешния протест обясни Анжела Мизова - зам.-председател на Управителни съвет на Българския фармацевтичен съюз (БФС) - Пазарджик. Преди да застане редом до колегите си, тя подаде едномесечно предизвестие за прекратяване на договора си със Здравната каса.

- Направени са чисто административни промени по средата на бюджетната година. От 1 април лекарствата за почти всички кардиологични заболявания, които са и най-масовите, станаха на 100 процента платени от Касата. Аптеките нямат право да им слагат надценка. За компенсация на труда си ние получаваме такса, която е отделно перо в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но очаквано това перо е изчерпано. В резултат на което в момента ние работим 80% от стойността на лекарствата на Касата без надценка.

Няма как да издържим. И да искаме, не можем. Обяснихме многократно, че трябва да потърсят друг механизъм, чрез който да решат въпросния бюджетен недостиг. Не сме ние хората, които да кажат как точно да стане това, но най-логично, от наша гледна точка, би било да се направи актуализация на бюджета във въпросното перо. На фона на общия разход на Касата, нашите такси не са кой знае колко. Каквото и да преценят да правят, то не трябва да бъде за сметка на аптеките, категорична е Анжела Мизова. Тя допълни още:

- Аптеките не могат да поемат социалната функция на държавата. По закон ние сме малки търговски предприятия и трябва да се издържаме единствено по финансова логика, каквато в момента липсва. Дали ще си прекратим в момента показно договирите, или ще го направим след 3 месеца, когато ще сме в още по-голяма невъзможност да продължим работата си, резултатът ще е един и същ.

А той няма да е само за аптеките. Пациентите също ще го усетят. Ако в града хората имат избор да обиколят няколко аптеки, в малките населени места, където само една апкета работи със Здравната каса, нещата стоят по по-различен начин. Пациентите там ще са по-ощетени. Те и сега се оплакват, че нямат аптеки или че не намират всички лекарства в тях и трябва да пътуват до областния град. Представете си какво ще е, ако тези аптеки затворят. Достъпът до фармацевтична грижа на много хора ще е силно нарушен.

Към този момент повечето аптеки при нас се въздържат да входират предизвестие за прекратяване на договорите си с Касата. Решението им е днешният протест да е със затваряне на аптеките между 14 и 16 часа. Какво ще се случва занапред, предстои да разберем.

- Разчитаме да бъдем чути - заявяваха участниците пред Здравната каса в Пазарджик. - Защото днешните действия са предупредителни - ние алармираме за опасностите. Те ще се случат, това е сигурно, независимо дали след един месец, след три месеца или след пет месеца. И ще ги усетим всички, никой няма да остане подминат.

Протести има в цялата страна.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички