Други

Награда за карикатура от годишната изложба на СБХ успя да намери Коко Анастасов

  04.07.2024 08:16             
Награда за карикатура от годишната изложба на СБХ успя да намери Коко Анастасов

СОФИЯ-ПАЗАРДЖИК. Пазарджишкият художник Константин Анастасов – Коко преди часове получи по пощата своята награда от годишната Национална изложба на карикатурата на СБХ. Той знаеше, че е сред наградените на 49-то издание на изложбата, която бе експонирана през целия месец април на „Шипка“ 6, но досега бе в движение и от Съюза не бързаха да му изпратят диплома, пластиката и паричната премия. Българските х удожници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата, имат своя ежегоден форум, показаха политически редакционни карикатури, сатирични рисунки, графични и живописни произведения в жанра. Анастасов участва с 13 творби – шаржове на известни личности и карикатури на социална тематика. Наградата на СБХ спечели Димитър Атанасов, а за Константин Атанасов и Цветан Павлов бе наградата на секция „Карикатура“.

„Нямах възможност да присъствам лично на награждаването. Тъкмо тръгвах на море и от СБХ ми се обадиха с новината. Разбира се, зарадва ме. Рисувам в различни области, но карикатурата и шаржа са нещо любимо - там изпробвам своето чувство за хумор и гражданската си позиция. Бях и на традиционния национален пленер в Пещера, който инициирахме с кмета на общината Йордан Младенов. Седем души рисувахме крепостта Перистера по повод 10-годишнината й, която бе уважена от вицепрезидента на България Илиана Йотова – разказа Коко Анастасов пред „Знаме“. След Пещера пък веднага тръгнал към село Орешак, Троянско – за пленер в Международното изложение на занаятите, иницииран от Министерството на културата.

- Бяхме 7 човека от цялата страна, по покана на художниците от Троян. В единия от петте поредни дни бях гост на деца от училищата и заедно рисувахме лятото – всичко, което очакват да се случи. Троянският манастир ме вдъхновяваше – моите неща бяха свързани с него. Често ходех там и бях особено впечатлен от един таван с олюпен и опушен стенопис, очукани ореоли – но там бяха най-важните неща – като вярата – обяснява художникът. Накрая подредили платната в залата, където е и експозицията на картините, дарени от Никола Манев.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички