Регионът

След серийното тровене на кучета във Велинград - среща на институции и НПО

  09.07.2024 10:40             
След серийното тровене на кучета във Велинград - среща на институции и НПО

През последните дни в социалните мрежи се сподеиляха сигнали за отровени кучета в града - само в центъра пред сградите на Районния съд  те са няколко. Тиражираха се призиви и на туристи, че ако дойдеш в спа столицата с домашен любимец, трябва да го прежалиш, защото на всяка крачка има разхвърляна отрова... Други припомняха за заложените смъртоносни капани в района на завод "Кристал" и пускаха снимки на агонизиращи кучета, които биха потресли всеки нормален човек...

В тази връзка в понеделник във Велинград се проведе среща, на която присъстваха служители на община елинград, представители на ОДБХ-Пазарджик, РУ „Полиция”-Велинград, както и официалният ветеринарен лекар към отдел ЗЖ към ОДБХ-Пазарджик д-р Александър Семерджиев и представител на Фондация „Анимал Уелфеър- България“.

От страна на Общината са взети всички мерки за справянето с популацията от безстопанствени кучета, като през месец март 2023 година е сключен Договор за приемане на заловени безстопанствени кучета, настаняването им в приют и осигуряване на ветеринарно-медицинско обслужване при спазване на ЗВМД и ЗЗЖ. С цел контролиране и ограничаване на популацията на уличните и домашни кучета община Велинград и Фондация „Анимал Уелфеър – България“ провеждат регулярно кампании за безплатна кастрация, поясниха от общинската администрация. От месец март 2023 г. до този момент в приюта са приети 118 кучета, 56 от тях са осиновени. По време на 8-те кастрационни кампании са извършени медицински процедури на 236 кучета. Грижата за домашните любимци е постоянна отговорност. Не може тази грижа да бъде плод на временни идеи и капризи и след това животните да бъдат изхвърляни на произвола, добавиха от Община Велинград и призоваха всички стопани на домашни животни да ги маркират и регистрират по надлежния ред.

(Зн)
 


Свързани