Други

Лекари от „Хигия“ и „Уни Хоспитал“ сред призьорите на Балканските медицински награди

  15.07.2024 06:19             
Лекари от „Хигия“ и „Уни Хоспитал“ сред призьорите на Балканските медицински награди

Кои са те? Баща на 4 деца, кардиолог, диагностицирал над 10 000 пациенти, представител на големите OLD SCHOOL, болничен мениджър и лекарка, която не спира да повтаря, че ракът се лекува

Най-добрите практики на лекари, болници, клиники и медицински екипи бяха отличени в деветото издание на Балканските медицинските награди 2024 (Balkan Medical Awards 2024). Престижната церемония, на която сред лауреатите бяха и представители две местни болници – „Хигия“ и „Уни Хоспитал“, се състоя в балната зала на хотел „Hyatt regency“ в София. Отличените получиха златни статуетки и грамоти.

Отличените от болница „Хигия“ са д-р Иван Кузев, д-р Георги Пейчинов и д-р Пламен Станев. Д-р Кузев, началник структура по Инвазивна кардиология в здравното заведение, грабна наградата „Професионализъм в медицината“, д-р Пейчинов, началник на Урологично отделение, спечели приза за „Медицински иновациии“, а д-р Станев, началник на Акушеро-гинекологично отделение, завоюва в оспорвана конкуренция отличието в категория „Клинично сътрудничество и работа в екип“.

Д-р Иван Кузев е участвал в диагностиката на над 10 000 пациенти,

2000 от които са били с остър инфаркт на миокарда. Благодарение на модерното интервенционално лечение и професионализма на екипите, смъртността е рязко снижена. Има три медицински специалности - вътрешни болести, кардиология и инвазивна кардиология. Ръководител е на екип от 36 души и твърди, че всяка успешна процедура е резултат от професионализъм, добра екипна работа, подкрепа от ръководството, доверието и връзката между лекар и пациент.

Според колегите на д-р Пейчинов, той притежава качествата на работохолик. От изключително добрите лекари, които въпреки, че са извън университетските структури, винаги се опитва да е в новостите на тази сериозна специалност – урологията. За първи път, в Пазарджишка област въвежда лазерната терапия за лечение на бъбречно-каменна болест и само три години по-късно започва активно да развива възможностите на Shockwave терапията за лечение на една от най-критичните диагнози – хроничен простатит и еректилна дисфункция.

Д-р Пейчинов е горд баща на 4 деца и въпреки, че е опора на такова голямо семейство, извършва над 1200 операции годишно,

с което се превръща в един от най-предпочитаните и надеждни професионалисти в областта на урологията.

Д-р Пламен Станев е типичният представител на големите OLD SCHOOL лекари, с изключителна практика и в миналото, дори като военен лекар. Без излишна парадност се справя с всички видове клинични диагнози в областта на акушерството и гинекологията, като през годините овладява не само най-модерните практики в диагностиката на акушеро-гинекологичните проблеми, но и в оперативните техники.

За своя близо 37-годишен стаж, д-р Станев е държал в ръцете си над 3500 нови живота

И в същото време е един от най-уважаваните и обичани ръководители на екип, с многобройни контакти на сътрудничество и взаимодействие не само в България, но и в страни от Западна Европа – Франция, Германия.

МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище пък бе отличена с две Балкански медицински награди на същата церемония. Първата е в категорията „Болничен мениджмънт на годината“, а началникът на Онкологичния център

д-р Росица Кръстева спечели приза за „Най-добро качество в комплексната медицинска грижа“,

който се връчва на лекар, предоставил на пациентите си качествена консултация и специализирани услуги. Критериите за високата оценка включват перфектна комуникация с други лекари, показваща гъвкавост, надеждност и ангажимент за изключителна грижа пациента.

- Благодря на МБАЛ „Уни Хоспитал“, че имам възможността да правя най-доброто за хората в България – каза тя. - Благодаря на моите родители, които са лекари, че са ме научили да правя това с открито сърце. Аз и целият екип, който е около мен, показваме на хората с диагноза рак най-доброто за тях, защото те го заслужават. Ракът е диагноза, ракът се лекува, с рак може да се живее повече от 5 години“.

А при приемането на първата награда управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Явор Дренски заяви:

- Благодаря на целия екип за това, че направихме болницата това, което е в момента – едно от водещите лечебни заведения в България и първи избор на пациентите.

Престижните Балкански медицински награди са признание за хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта на здравеопазването. Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева изпрати поздравителен адрес до организаторите и призьорите:

Поздравявам всички призьори за приноса им към развитието на сектора и не се съмнявам, че

техният пример ще привлече много млади хора съм благородната лекарска професия,
пишеше в него. Превенцията е най-доброто лечение – това бе мотото на събитието. Деветото издание на Balkan Medical Awards прегърна и благородна кауза – проведе се търг на картини в подкрепа на 15-годишната флейтистка от Варна с рекорден брой международни награди – София Иванова, която бе финалист в телевизионния формат „България търси талант“ през 2019 г.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани