Пазарджик

От „Активни потребители“ напомнят: Как да изберем най-подходящия слънцезащитен продукт?

  16.07.2024 06:15             
От „Активни потребители“ напомнят: Как да изберем най-подходящия слънцезащитен продукт?

Слънчевите лъчи са полезни за здравето, но продължителното излагане на тях може да увреди кожата, напомнят от „Активни потребители“ – неправителствена организация, чийто председател Богомил Николов е от нашия град. Ето още какви съвети дават.

Нанесените от слънцето поражения понякога са много сериозни, ако не се използва правилната слънцезащита. Кой слънцезащитен крем е правилният Вас? Кой предлага най-добрата защита? Кои съставки трябва да се избягват? Каква е разликата между UVB и UVA?

Слънцето излъчва три вида ултравиолетова светлина,

всяка с различна дължина на вълната: UVA, UVB и UVC. Само UVA и UVB достигат до нас, UVC се спират от озоновия слой. UVB лъчите са отговорни за трайния тен, защото проникват по-дълбоко в кожата, но също така са виновни и за слънчевите изгаряния и някои видове рак на кожата. Потъмняването на кожата поради образуването на пигмента меланин всъщност е защитен механизъм срещу по- голямо и тежко изгаряне. Следователно това е знак, че кожата е увредена. UVA лъчите са по- интензивни през лятото между 10:00 и 16:00 часа, тези лъчи са също толкова вредни, колкото UVB лъчите и причиняват преждевременно стареене на кожата и бръчки. Те са по-слаби, но проникват по-дълбоко в кожата от UVB. Те предизвикват бърз и краткотраен тен.

UVB защита - Защитният фактор или SPF (Sun Protection Factor)

се отнася за защита срещу UVB лъчи, отговорни за слънчево изгаряне и причиняващи рак на кожата. На тази основа слънцезащитните продукти се разделят на различни класове според техния SPF:

-Ниска защита- SPF 6 до 10

-Средна защита- SPF 15,20 до 25

-Висока защита- SPF 30 до 50

-Много висока защита- SPF 50+

Слънцезащитен крем с SPF 50 или 50+ блокира около 98% от UVB лъчите, но дори този най-висок фактор не предлага пълна защита. За сравнение слънцезащита с SPF 15 блокира 93%, а SPF 30 блокира до 97% от UVB лъчите.

Преди години почти всички слънцезащитни продукти с SPF 50+ бяха главно насочени и предназначени за деца. Днес обаче виждаме все повече и повече продукти със SPF 50+ без никакво специално упоменаване за детска защита. Ако използвате SPF 50+ за себе си, често можете да го използвате и за деца без проблем. Важно е обаче да погледнете списъка със съставки за наличие на алергени.

UVA защита - Всички слънцезащитни продукти трябва да предпазват и от UVA. В Европа UVA защитата трябва да бъде поне една трета от UVB защитата.

Как да изберем правилния фактор?

Изборът на правилен слънцезащита се основава на следните фактори:

-Тип на кожата;

-Интензивност на слънцето;

-Метеорологични условия.

Типът на вашата кожа е един от най- важните фактори при избора на правилната слънцезащита. В таблицата ще откриете нужния фактор на слънцезащита според Вашата кожа и отличителни черти.

Тип кожа

Цвят на косата

Цвят на очите

SPF (фактор на слънцезащита)

Светла кожа

Светло руса или червена

Сини

SPF 50+

Нормална кожа

Руса

Сиви, зелени или светлокафяви

SPF 30 до 50

Лек загар

Тъмно руса до кестенява

Тъмни

SPF 15 до 25

Тъмен тен

Тъмна

Тъмни

SPF 15 до 25

Има два основни вида слънцезащитни продукти: такива с естествени минерални филтри, които отразяват светлината, и такива с химически филтри, които абсорбират лъчите и ги превръщат в топлина. Химическите филтри са дългогодишно използвани и се смятат за безопасни, въпреки че някои съставки могат да дразнят кожата. Минералните филтри са по-малко дразнещи за кожата, в сравнение с някои химически филтри.

Преди години минералните филтри оставяха бял слой върху кожата, но с напредъка на нанотехнологиите това вече не е проблем. Всички слънцезащитни продукти трябва да предлагат и защита срещу UVA лъчите, които са вредни за кожата.

Препоръчваме да закупувате продукти, които на опаковките си имат изобразено това лого:

UVA.png

Какви съставки може да съдържа слънцезащитният крем? 

Октокрилен - този филтър е безопасен до концентрация от 10%. Скорошно проучване обаче показва, че октокриленът се разгражда с времето и отделя малки количества бензофенон. Известно е, че това вещество е потенциален ендокринен разрушител.

Хомосалат (бензоена киселина) - Доскоро използването на това вещество беше разрешено в концентрации до 10%. Наскоро проучванията сочат, че този филтър е безопасен само концентрация до 0,5%. Някои изследвания на хомосалат също показват ендокринни смущения. Вече е решено тази субстанция изобщо да не се използва в слънцезащитни продукти от 1 януари 2025 г., а само в кремове за лице.

Избягвайте употребата на слънцезащитни продукти, съдържащи октокрилен и хомосалат особено върху деца. Фактът, че даден слънцезащитен крем е предназначен специално за деца, не гарантира, че не съдържа алергени, винаги поглеждайте съдържанието.

В момента

спреят

е много популярен вариант, защото е по-лесен за нанасяне, особено сред родителите на малки деца. Те също така улесняват достигането до определени части на тялото, като например гърба.

Друг елемент, който трябва да имате предвид, е рискът от вдишване, особено при деца. Химическите компоненти на лосионите като някои наночастици или UV филтри не трябва да се вдишват. Не насочвайте спрея директно върху лицето. Първо поставете продукта в ръка.

Колко дълго може да използвате своята слънцезащита?

Повечето етикети на слънцезащитни продукти показват, че остават годни максимум 12 месеца след отваряне на бутилката. Но все пак, ако желаете да използвате повторно стара бутилка със слънцезащита, преди всичко я помиришете. Ако има лоша миризма, изхвърлете я. След това разгледайте текстурата, ако е загубил хомогенността си или  изглежда странно, изхвърлете я. Ако всичко ви изглежда нормално, можете да я използвате. Ако съдържа октокрилен, не използвайте продукта след изтичане на срока, защото тази съставка с течение на времето може да образува бензофенон, които е ендокринен разрушител. За да запазите продукта за по-дълго не излагайте опаковката на пряка слънчева светлина.

Повече информация по тази и по други теми ще намерите на сайта на „Активни потребители“ - www.aktivnipotrebiteli.bg.

„Знаме“


Свързани