Други

57% от хората съжаляват, че не са защитили кожата си

  17.07.2024 06:13             
57% от хората съжаляват, че не са защитили кожата си

В МБАЛ-Пазарджик преглеждаха безплатно за кожен рак тази седмица

Безплатни прегледи за превенция на рак на кожата се проведоха този месец в Кожно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Тази година фармацевтичната фирма LA ROCHE-POSAY ни предизвиква да обърнем внимание на кожното си здраве с глобалната кампания под надслов: „СПАСЕТЕ КОЖАТА СИ / SAVE YOUR SKIN“. В нея се включват дерматолози от страната и чужбина, включително медици от най-голямото здравно заведение в нашата област. Безплатните консултации в Пазарджик извърши д-р Ива Петкова.

Целта е да се подчертае важността на редовните профилактични прегледи при дерматолог, тъй като

повече от 90% от случаите на кожен рак са лечими, ако бъдат открити в начален стадий,

както и да се запознае всеки, който желае, с начините, по които всеки може сам да участва в превенцията на рака на кожата.

- Ранната диагностика на меланома е много важна - подчертава д-р Ива Петкова. - Родителите също трябва да знаят, че бенките при децата могат да се появят по всяко време и е необходимо да се преглеждат редовно, и при най-малките промени да се потърси лекарска помощ. Дерматолозите са категорични относно важността на редовните профилактични прегледи на бенките при специалист. Ранно поставената диагноза води до навременно лечение и спасява живот. Бъдете отговорни!

Ракът на кожата е един от най-често срещаните видове рак

По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година в световен мащаб се диагностицират над 132 000 нови пациенти с меланом и над 1,2 милиона с немеланомен рак на кожата. Предпазването от вредните слънчеви лъчи е ключово за запазването на кожата здрава и красива – доказано е, че 86% от меланомите и 90% от немеланомните ракови образувания са причинени от излагането на слънце.

А ето какво казват по въпроса от LA ROCHE-POSAY.

Фотопротекцията има голямо значение -
57% от хората съжаляват, че не са защитили кожата си   

Фотозащитата е тясно свързана с общественото здраве. La Roche-Posay проведе мащабно епидемиологично проучване, анкетирайки 17 хиляди души от 17 страни през 2021 година. Резултатите разкриха, че навиците относно фотозащитата са недостатъчни и значителна част от населението не е добре информирано за рисковете от продължителното излагане на слънце.

Всеки трябва да е ангажиран, когато става въпрос за рак на кожата, напомнят от компанията. Меланомът може да засегне хора на всяка възраст, произход, пол и цвят на кожата. Въпреки това

хората над 50 години със светъл фототип и особено мъжете са с по-висок риск

Изглагането на UV лъчи (естествени и изкуствени източници) е основен фактор за развитието на меланом.

Какво можете да направите, за да предотвратите рака на кожата? Д-р Делфин Кероб дава 4 основни съвета:

1.Научете как да проверявате вашите бенки по метода ABCDE.

Самостоятелната проверка на кожата играе ключова роля за откриването на меланом на ранен етап и внимателното наблюдение за евентуални промени е най-добрият начин. Методът ABCDE е лесен, ефективен и разработен от дерматолози, за да ви помогне при домашните самопрегледи. В случай, че откриете някакви подозрителни бенки или кожни образувания, трябва бързо да посетите експерт за професионален преглед и съвет.

Как да прегледате кожата си?

-ЛИЦЕ - започнете, като огледаждате лицето си, без да пропускате ушите. Огледайте скалпа си с помощта на сешоар.

-РЪЦЕ - огледайте дланите си и тяхната горна част, както и ноктите, лактите, подмишниците и рамената.

- ВРАТ – не пропускайте врата, гърдите (за жените: обърнете внимание и на зоната под гърдите) и корема.

- ГРЪБ - преминете към гърба, като огледате врата, рамената, торса, седалището, задната част на бедрата, предмишниците и задната част на ушите.

- КРАКА - и накрая, предната част на бедрата, краката, стъпалата, без да забравяме ноктите и областта на гениталиите.

Проверявайте също така редовно вашите бенки при експерт-дерматолог.

„Знаме“


Свързани