Четвъртък, 17 Oct 2024
 
Други

С вяра и отдаденост направиха надгробния паметник на дядо Неофит

  17.07.2024 07:41             
С вяра и отдаденост направиха надгробния паметник на дядо Неофит

Майстори-каменоделци от Велинград направиха надгробния паметник на покойния патриарх Неофит, а техни колеги от Брацигово го монтираха.  Работили по изпълнението на тази отговорна задача с вяра и отдаденост заедно с хора от други краища на страната, един от които дарил над 6-тонния мраморен блок. Предизвикателството се превърнало в кауза, а за да я изпълнят им помогнали не само професионализмът, но и вярата, и любовта към християнските ценности, и почитта към покойния духовен пастир на българите. В петък, 5 юли, на неговия гроб в двора на митрополитската катедрала „Света Неделя“ в центъра на София бе монтиран надгробния паметник.

Патриарх Неофит бе погребан на 16 март тази година

На 30 юни бе свикан Патриаршеският събор за избор на нов български патриарх и Софийски митрополит -  за нов духовен глава бе избран Видинският митрополит Даниил. Светият синод на Българската православна църква избра велинградската фирма „Минерали-М“ ООД да изработи надгробния паметник на патриарх Неофит. Дейността на фирмата е свързана само с направата на храмове на БПЦ. Проектите и изпълнението са дело на управителя Надежда Ключкова, която знае какво ще работи за година и половина напред.

В момента например г-жа Ключкова

реди мозайка за Кремиковския манастир, прави специални чешми за катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски”,

наскоро завършила над 300 кв. м. мозайка за пода на Софийската духовна семинария, а преди това – иконостаса, цокъла, настилката и мозайката за най-новата църква в Пловдив – „Свети Архангели” към Пловдивската митрополия на Джамба тепе над Стария град (на пода й има две мозаечни розетки от 15 различни вида мрамор, а олтарът е фино изваян от бял мрамор с християнските символи лоза, кръст и знакът на Исус Христос – господар на Вселената).

Над 2 тона тежи само покривната плоча на саркофага на патриарх Неофит,

която е с размери 179 х 291 см. Около 6 тона мрамор е използван за всички елементи на паметника: кръст, бордюри, постамент и саркофаг.

Велинградската фирма отговаря за изработката, а монтажа на надгробния паметник е дело на брациговската фирма на Атанас Китов - „Монтажи мрамор”, също специализирана в работа на православни храмове. Проектът на паметника е на архитект инж. Борислав Войков, който изработил модела. Мраморът е подарък от Ивайло Черкезов - управител на „Черкезов” ООД - с. Струмяни, Благоевградско, пояснява пред „Знаме“ Надежда Ключкова.

Използван е бял мрамор Сивец (SIVEC), добит от кариера в Македония.

Буквите, които са позлатени с 22-каратово злато,

са дело на художничката от Благоевград Даниела Донева, като Софийската митрополия предоставила всички надписи и шрифт.

- За мен беше чест, че бяхме избрани да направим паметника. Беше много сложна и отговорна задача за всички. Трудностите започнаха още с търсенето на точния мраморен блок, но човекът се справи – пояснява Надежда Ключкова. – На нас ни отне около месец изработката. Художничката от Благоевград също свърши трудна и изключително фина работа. Орнаментиката на кръста е от седеф - тя изработи орнаментите. А седефът се лепи на 3-милиметрова ламаринка преди да влезе в отвора на кръста... Така че мислихме много варианти и за това.

Надежда Ключкова създава уникални творения - от проекта до изпълнението. Не говори за изкуство, а за „занаят”.

С Божията помощ е правила и по църква и половина на година

Работата е сложна и пипкава, но в такива моменти човек усеща, че има Бог, признава тя, а тогава работата сякаш сама се нарежда…

- Аз съм каменоделец. Занаятчия. Продължавам да се уча. Завърших МЕИ, но исках да стана архитект. И днес мога да кажа, че съм намерила попрището си. Изработила съм много църкви и не искам да правя нищо друго. Вярващ човек съм – вярвам в Бог, и когато работя, усещам и Божието вдъхновение. И работата ми дава тази увереност – Бог съществува и ни обича.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845
Всички