Пазарджик

51 години Величка Ночева работи като медицинска сестра в МБАЛ-Пазарджик

  17.07.2024 13:43             
51 години Величка Ночева работи като медицинска сестра в МБАЛ-Пазарджик

На 21 август 1973-та година, когато е 20-годишна, тя постъпва на работа в Първо детско отделение. Две години по-късно се премества в Инфекциозно отделение, където работи до днес. Колегите й я изненадаха в последните и часове, преди да напусне отделението и да се пенсионира.

„Много съм свикнала с работата на медицинска сестра и много ще ми липсва, но винаги настъпва такъв момент и дойде и моето време да напусна отделението. Никога не съм искала да сменя професията си и да работя нещо друго“, сподели Вили Ночева, след като получи картина и цветя от началника на Инфекциозно отделение доц. д-р Мария Пишмишева и старшата сестра Станимира Стоянова.

„ Избирайки професията на медицинска сестра, Вили Ночева си е попаднала на мястото, защото 50 години тя доказва едно и също-любов към професията, любов към болните, грижи за пациентите и една безкрайна доброта. Ние сме щастливи, че сме се докоснали до нея и до нейното голямо сърце. Добротата не е качество, а състояние на духа. И през цялата си работа тук, сестра Ночева е доказвала точно това“, заяви доц. д-р Пишмишева, обръщайки се към Вили Ночева с думите: „Вили, ти ще липсваш на всички нас, ще липсваш и на пациентите, които не те познават, защото в представите на един болен човек, ти най-добре се приближаваш до идеята за милосърдна сестра. Пожелаваме ти да бъдеш здрава, да разказваш и на внуците си всички тези истории, на които си била свидетел. Ако имаш време, напиши тези истории, които да издадем в книжка. Всички ние сме научили по нещо от теб. Много те обичаме. Искаме, като погледнеш картината, която ти подаряваме, да си спомняш за всички нас“.

„Много неща ще запомня и хубави, и лоши. Имала съм много тежки дежурства с трудни пациенти. Времето на ковид пандемията ще остане сред големите предизвикателства за всички в отделението, защото се срещнахме с много болни хора и въпреки желанието ни, не можахме да помогнем на всички. Беше нещо страшно и дано не се повтаря. Най-трудното дежурство, което няма да забравя, е когато един болен ме заплаши с нож, същата нощ паднах и си счупих рамото“, сподели развълнуваната медицинска сестра.

„Пожелавам си само здраве за мен и за моя мъж, защото е болен. Може би имам още сили да продължа да работя, но сега трябва да се грижа за него. А на младите ми колеги пожелавам да нямат тежки случаи и да работят от сърце. Когато работиш със сърце, не се чувства, че ти е тежко. Ако си обичаш професията, не усещаш даже как минават 50- години, призна Вили Ночева.

(Зн)

 


Свързани