Регионът

Обръщение на кмета на община Стрелча инж. Георги Павлов по повод огненото бедствие

  17.07.2024 18:35             
Обръщение на кмета на община Стрелча инж. Георги Павлов по повод огненото бедствие

Уважаеми съграждани,

На 16 юли в местността Белотруп над Стрелча възникна пожар, който застрашително разширяваше обхвата си.

След първите сигнали своевременно и с готовност в гасенето се включиха служителите на Районна служба „Противопожарна безопасност и защита на населението“ от Стрелча и Панагюрище, доброволческото формирование към Община Стрелча, служителите на Държавно горско стопанство – Панагюрище - участък Стрелча.

Въпреки техните решителни и професионални действия, огнената стихия, подпомогната от горещото време и вятъра придобиваше размерите на бедствие.

На нашите призиви последователно и без да жалят сили се отзоваха доброволци от Стрелча, Панагюрище, Копривщица, Пирдоп, Златица, Белово, Сърница и институции.

Огромен принос за успешната борба с огъня имаха огнеборците и служителите с тежка техника от минната компания „Асарел-Медет“ АД и пристигналите екипи на Южноцентрално държавно управление на горите – Смолян от териториалните поделения на Панагюрище, Пазарджик, Белово, Клисура, Пловдив, Селище, които правеха противопожарни просеки за ограничаване на разпространението на пожара и за подпомагане на гасачите.

От Регионална дирекция „ПБЗН“ бяха изпратени екипи на районните служби от Пазарджик, Белово, Батак, Велинград, Пещера, както и три пожарни автомобили и екипи от Областна дирекция в София.

На място пристигнаха директора на Регионалната дирекция комисар Ангел Ангелов и областния управител г-жа Валентина Кайтазова, които се включиха в земните обходи, а за целите на въздушния областната управа осигури така необходимия дрон.

По искане Главна дирекция „ПБЗН“ и главен комисар Александър Джартов, със съдействието на Министерството на отбраната от 24-та авиобаза Крумово пренасочиха хеликоптер Ми-17 от пожарите в Стара Загора към Стрелча, благодарение на който бе обезопасена зоната, разделяща огнената стихия от града.

Междувременно пристигаха доброволчески формирования от София, Пловдив и Пазарджишка област, координирани от Националната доброволческа асоциация, а служителите на Областна дирекция на МВР - Пазарджик и Районно управление на полицията – Панагюрище съдействаха за организацията и координацията на спасителните действия.

В тези тежки и решителни денонощия рамо до рамо и с риск за здравето и живота си професионалисти и доброволци овладяха огъня и не допуснаха гражданите и гостите на Стрелча да бъдат застрашени.

Думите не стигат да изразя признателността си към всички, които изпълниха професионалния си и чисто човешки дълг за защита на населението.

С общите усилия – на институции и граждани опустошителното бедствие бе локализирано, животът и имуществото на хората спасени, а щетите минимизирани. Пред лицето на бедата стрелчани отново доказаха, че могат да бъдат обединени.

Огромна благодарност към всички, които според възможностите си спомогнаха да бъде избегнато най-страшното бедствие.


Свързани