Четвъртък, 17 Oct 2024
 
Спорт

Сестри Стоеви могат да бият всяка двойка на олимпиадата, казва председателят на “Бадминтон-скуош клуб Пазарджик“ Неделчо Кесов

  18.07.2024 07:13             
Сестри Стоеви могат да бият всяка двойка на олимпиадата, казва председателят на “Бадминтон-скуош клуб Пазарджик“ Неделчо Кесов

Броени дни остават до олимпиадата в Париж, на която Пазарджик и България ще бъдат представени от "златните" бадминтонистки Габриела и Стефани Стоеви. С председателя на „Бадминтон-скуош клуб Пазарджик“ Неделчо Кесов разговаряме дни след края на 17-та Световна купа по бадминтон за младежи и девойки под 19 години (27-30 юни). Надпреварата под патронажа на кмета на общината Петър Куленски събра 164 състезатели от 26 държави, от Европа, Азия и Африка. Кесов е един от двамата треньори в щаба на пазарджишките състезателки Габриела и Стефани Стоеви, а ние им стискаме палци за Париж.

- Г-н Кесов, поредната силна Световна купа, очаквахте ли това ниво точно сега?

- Очаквах, да. За тази възраст има световно и европейско първенство, и състезателите търсят точки - а нашата Купа дава двойни точки в сравнение с другите поставени турнири, защото е категория Чалъндж, а не просто „Интернешънъл“. Това е третата по сила Купа в Европа. В Азия има две купи над нашата, в Европа преди нас са Холандия и Германия. Да, преди 2 месеца Азиатската федерация сложи Азиатското първенство на 1 юли, в Индонезия, и това ограничи идването на някои от азиатците - нямаше ги японците и китайците. Това пък даде шанс на европейските играчи в схемата, включително и за българите, които успяха да вземат хубави точки. На Рая Пашова и Теодора Павлова късметът им този път проработи и имаха равностойни съпернички,  успяха да минат два кръга и да влязат в осминафиналите – никак не е малко 9-то и 10-то място. Така Рая ще се изкачи между първите 80-100 в Световната ранглиста, а Теодора малко след първата стотица, но тя е само на 14. Единствено по-добре представила се от тях е само Калояна Налбантова, която спечели единично на жените.

- Схемите бяха препълнени…

- При юношеските световни и европейски купи нямаш право на квалификации и на увеличаване на схемите, но тук за нас Световната федерация направи изключение и добави още 10 състезатели към 64-те момчета.

- Изненадаха ли Ви някои от участниците?

- Имаше и нови таланти, но и доказани. Водачката в схемата при девойките Кандасами (Индия) дойде в Пазарджик, за да спечели Световната купа и оттук моментално излетя за азиатското първенство. Взе си ценните точки, защото към края на септември е световното в Китай, а тя държи да е сред четирите поставени. Мисля, че след 4 години ще я гледаме на олимпиада.  При мъжете особено добро впечатление ми направи португалеца Бернардо – той се цели повече в европейското през декември в Испания. За мен изненадата бе Риян Малхан от ОАЕ, който проби и на финал победи силния индиец Акул Малик. Той и Малхан е индиец, а миналата година сънародникът му от ОАЕ тук също взе титла – и той е индиец по националност, но търсят изява под чужд флаг. В момента бадминтона в Индия е в голям бум – на трето място след крикета и бейзбола  по популярност - колосални суми се отделят от държавата и от спонсори.

- Тук спонсори май нямаше много…

- Благодарни сме на Община Пазарджик, които ни помогнаха, не само финансово, но и с логистика. И „Жилфонд“, и спортният отдел, помагаха и с транспорт, и за слагането на кортовете. Бившият наш състезател и шампион Иван Добрев е финансов директор на фирма „Трейд“, която е собственик на минерална вода „Бачково“. Учил е в Спортното училище в Пазарджик, участва на олимпиадата през 1992 г. в Барселона. Винаги помага – тази година ни направи подарък послучай 55 години организиран бадминтон в Пазарджик. Голяма помощ и съдействие имаме не само за това състезание и от общинския съветник Стоян Самунев. Но като цяло ние сме едни от малкото, които показват вече 17 години, че може да се прави класен турнир без големи спонсори и без пари от федерацията, с подкрепата на местната власт. Държим да сме независими. Има апетити от други градове в България, които искат да вземат тази Световна купа. Но ние сме постигнали тази висока категория от нулата. Разработили сме успешен продукт, който е богатство за Пазарджик. Три хотела напълнихме на макс, четвъртият - до средата, за пет дни в период, който иначе е празен за града. На състезателите тук им харесва, защото залата е до хотела, а това го няма на повечето места.

- Сигурно е имало и организационни предизвикателства?

-  Логистическата и организационната работа почва 4-5 месеца преди първенството. Не е лесно да се доведат водещи съдии от България, Словакия, Чехия, Турция. Само дето случихме на много горещи дни. Тежко бе с посрещането, защото имаше буря в Германия и много от полетите на 26 юни бяха сменени. Тези неразбории пък изнервиха частните превозвачи, които ползвахме освен тези на Общината. Защото отбори като Украйна, от 14 човека, пристигаха от различни места на Европа с 4-5 полета... Отделно имахме проблеми с горещото време. Залата няма климатизация и непрекъснато бяхме на границата 30-31 градуса – по правилник температурата трябва да е до 30 градуса...

- За поредна година доминирахте на Държавното отборно първенство в „А“ група при жените. Толкова ли е лесно?

- Отборът ни е много хомогенен и силен. И сега столичните отбори се опитваха да ни бутнат - направиха ударна селекция от чужденци, за да ни вземат титлата, която 5 години не им даваме. Ние се подсилихме с турската националка Байряк - за да заздравим втората двойка с Гери Павлова, да я използваме като трета ракета, тъй като Габриела има проблеми с ръката… Иначе „Левски Люлин“ имат две чужденки, ВИАС-София  - четири, като две от тях са вече класирани за олимпиада! Във „Виктори“ са „само“ три…

- Стана дума за Калояна Налбантова. Тя успя да хване последния влак за олимпиадата, но кажете как върви подготовката на сестри Стоеви за олимпиадата?

-  До последно Калояна бе „на кантар“ за Париж – след като декември получи контузия на коляното и претърпя операция на менискус. То и за Габриела и Стефани Стоеви този път спечелването на квота беше много трудно. Ако за предишната олимпиада стартовата им позиция бе от 7-мо място, сега тръгнаха чак от 25-то – а това предполага по-тежки жребии... Но момичетата успяха да се справят. Трябваше да участваме не само по големите турнири, но и в тези при малко по-ниските категории, за да трупаме точки. До последно бе борба между 4 двойки – две от Тайван (Китайско Тайпе), една индийска и датската двойка. Датчанките стартираха от най-високата позиция заради хубавите си резултати, но не можаха да задържат формата и точките. При бадминтона е като при тениса – на същото първенство или турнир трябва да защитиш нивото си от предната година.

- Заслугата е и Ваша… Как върви подготовката?

- За момичетата отговаряхме аз, националната треньорка Петя Неделчева и сестрите - плюс Яни, който отговаря за възстановяването. Сестрите отидоха на Албена от 1 юли. Дотогава водеха подготовка  в София със спаринг партньори азиатец и европеец. Преди това федерацията им осигури двама спаринг партньори от Китайско Тайпе. В Албена наблягаха на силовата подготовка, прибраха се в София на 12 юли. На 25 юли пътуват за Париж. Планът бе да летят по-рано, но го отказахме. В „тарапаната“ не може да се тренира пълноценно.

- Очакванията Ви?

- Както винаги японките и китайките са водещите. Всички 16 двойки са горе-долу на едно ниво, отличават се двете японски и едната китайска и корейска двойки. Но няма непробиваеми. Чакаме жребия на групите – в последната десетдневка на юли, и се надяваме да излезем от нашата. Ако имаме късмет и ни се паднат една-две европейски двойки, четвъртфиналът е още по-достижим. А там - каквото сабя покаже. Всичко може да се случи. А жребият за групите може да излезе и по-късно. След игрите в Лондон точно при жените двойки станаха големите дисквалификации. Знаеше се кой къде ще иде след групите, фаворити не искаха да спечелят. И дисквалифицираха 4 двойки с черен картон. Така продължиха двойки като Австралия и Русия, а рускините дори успяха да спечелят олимпийски медал. Показахме, че можем да бием всеки - особено последните състезания от януари до април. След като се очерта, че се класираме за Париж, сестри Стоеви се отпуснаха и направиха силни турнири във Франция и Германия. Единственото, което ни спираше е, че Габи има проблеми с дясната ръка и я пазим от претоварване. Вливаме болкоуспокояващи, тя казва, че е напипала болката и контролира нещата.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845
Всички