Други

Център за рециклиране –Пазарджик: Работим съвестно и спазваме законите, но Община Пазарджик не може да не си плаща

  18.07.2024 09:51             
Център за рециклиране –Пазарджик: Работим съвестно и спазваме законите, но Община Пазарджик не може да не си плаща

Право на отговор във връзка с пресконференция на Община Пазарджик и Петър Куленски, на тема изпълнението на Договора за възлагане на обществена поръчка с No 99-3011-59/16.09.2020 за избор на оператор на инсталацията за предварително третиране на смесени битови отпадъци от общините Пазарджик, Пещера, Батак, Брацигово, Септември, Белово, и Лесичово и на оператор на инсталацията за компостиране на разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци от общините Батак, Брацигово, Лесичово, Пазарджик и Пещера, разположени на територията на РЦР Алеко Константиново, община Пазарджик. Във връзка с проведена пресконференция от Община Пазарджик и Петър Куленски, от “Център за рециклиране – Пазарджик” бихме искали да информираме, че в голяма степен фактите, изложени на медийното събитие, са неточни и внушават неверни твърдения, както за “Център за рециклиране – Пазарджик”, така и за целия процес от нашата работа. От началото на 2024 година осъществихме множество опити за провеждане на официални срещи, за която цел изпратихме няколко официални писма с искане за диалог, намиране на решения и погасяване на задълженията на Общината или стартиране на различни дейности, свързани с нормализирането на задължението на общинската администрация към “Център за рециклиране – Пазарджик”. До момента няма официален отговор от Община Пазарджик. Към 17 юли 2024 г., просрочените задължения на Община Пазарджик към “Център за рециклиране – Пазарджик” възлизат на над 1 468 722 лв. с ДДС или три фактури. Във връзка с различните плащания от Община Пазарджик е важно да се знае следното:

• През месец март 2024 година, съгласно решение на Общински съвет - Пазарджик за заем от държавата на стойност 11 милиона лева, Община Пазарджик следваше да внесе в сметките на РИОСВ и съответно изплати на “Център за рециклиране – Пазарджик” сума на стойност 3 милиона лева, но вместо това платени към 15.03.2024 година са малко над 1 880 000 лева, въпреки изричното гласуване на Общински съвет - Пазарджик. Това е явно неспазване на решение на Общинския съвет и закона, както и явно и умишлено ощетяване на “Център за рециклиране – Пазарджик”.

• По наша информация, в началото на месец юни 2024 година в РИОСВ са внесени 1 820 000 лева, но на “Център за рециклиране – Пазарджик” са разплатени единствено 419 000 лева. По този начин, в сметките на РИОСВ има средства на стойност близо 1 400 000 лева, които могат да бъдат ползвани за разплащане единствено за “Център за рециклиране – Пазарджик”, но тези средства не биват разплащани вече повече от месец. Наличната сума на практика може да погаси почти цялото задължение към днешна дата. Важно е да се знае, че върху тези суми Община Пазарджик дължи и лихви, което бе и основен аргумент при тегленето на заема от държавата в началото на годината. В следствие на трайното неплащане на задълженията към “Център за рециклиране – Пазарджик” и липсата на комуникация през последните месеци, бяхме принудени да заведем иск за дължимите към нас суми и неустойки, което не цели да ощети бюджета на Община Пазардик, а да гарантира правилното и навременно изпълнение на задълженията към “Център за рециклиране – Пазарджик”. През целия период на работа сме изпълнявали работата си съвестно, без забележки, а продължаване на неплащане на дължимите суми от страна на Община Пазарджик би изправило Дружеството пред невъзможност да продължи да изпълнява вменените му задължения, което в следствие би довело до реална опасност от екологичен проблем.


Свързани