Крими

За момента големият горски пожар край Априлци е ограничен, няма опасност за населени места

  18.07.2024 20:23             
За момента големият горски пожар край Априлци е ограничен, няма опасност за населени места

Продължават гасенето на бошуващия пожар в землището на Априлци и на границата между Априлци и Щърково. В момента гори смесена гора, между селата Априлци, Щърково и Елшица.
Около селата има разположени и допълнително служители на РУ Пазарджик

Добрата новина е, че за момента пожарът е ограничен и няма опасност за близките населени места. Засегнати са горски масиви и земеделски имоти. Според събраните данни, огънят е тръгнал от крайните къщи на село Априлци, но бързо е бил локализиран и няма засегнати сгради. Изгоряла е единствено дървена постройка със слама.

Със стихията се борят огнеборци от всички районни противопожарни служби в областта, като действията на място се ръководят от директора на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Ангел Ангелов. Помагат им много горски и доброволци от различни доброволни формирования, включително от Пловдив. Както и представители на офроуд клубове и Планинско спасяване – Пазарджик. Жители на околните населени места също съдействат.

На терен са областният управител Валентина Кайтазова, заместник директорът на ОДМВР Станимир Калоферов, началникът на РУП Ненко Годжевъргов, зам.-кметът на общшна Пазарджик Любомир Гечев, директорът на РДГ Владимир Влахов. Няма опасност за село Априлци и близките населени места. Екипите остават на терен през цялата нощ .

Към момента джипове и високопроходима техника се прокарват просеки, за да се ограничи пожара. Температурата на сянка днес достигна 41 градуса. Духаше и поривист, често сменящ посоката си вятър и това допълнително затрудни гасенето.

(Зн)


Свързани