Регионът

Паралелно с гасенето на пожари: Горски, пожарникари и полицаи обучаваха деца - ракитовските огнеборци и доброволци гостуваха на Детски полицейски управления

  19.07.2024 12:21             
Паралелно с гасенето на пожари: Горски, пожарникари и полицаи обучаваха деца - ракитовските огнеборци и доброволци гостуваха на Детски полицейски управления

Огнеборци, горски работници и доброволци обучават подрастващите как да опазват гората, освен активното им участие в гасенето на сложни пожари. Вчера служители от противопожарния участък в Ракитово, съвместно с представители на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик проведоха практическо занятие с деца от детската градина в Ракитово. Гостите обясниха на малчуганите рисковете от паленето на огън в гората за местната флора и фауна. Децата подредиха няколко пъзела изобразяващи горски животни, които също бедстват по време на горските пожари. Те показаха знания и мерки за безопасност при разходка в гората. Най-накрая всяко от тях имаше възможност с помощта на огнеборците да види как в действителност работи уредбата за гасене с вода.

Малко след това ракитовските огнеборци, заедно с представители на формированието „Планинско спасяване-Област Пазарджик“ гостуваха на децата от детските полицейски управления в областта. По това време доброволците провеждат традиционния си летен лагер в района на село Юндола. На него момчетата и момичетата от петте детски полицейски управления получиха ценни съвети за ориентиране в гората, правене на заслон, оказване на първа долекарска помощ при инцидент, използване на оборудване и придвижване при много сложен пресечен планински терен и атрактивна стрелба с лък. Пожарникарите пък подредиха полева фотоизложба, запечатала различни тежки горски пожари станали на територията на региона през последните години. Доброволците получиха напътствия за пожарната безопасност при посещение в гората особено през горещия летен сезон. И тук бяха демонстрирани умения децата за гасене с помощта на пожарникарски шланг и струйник.

След приключване на двете занятие в спешен порядък пожарникарите и доброволците се отзоваха и в помощ на колегите си при потушаване на големия пожар в близост до селата Априлци и Щърково, който възникна вчера.         

 


Свързани