Други

Изложба, посветена на Мария Малчева – художничката, събирала автентични модели на бродерии и писани яйца

  19.07.2024 17:47             
Изложба, посветена на Мария Малчева – художничката, събирала автентични модели на бродерии и писани яйца

Исторически музей -Велинград представя изложба „ХУДОЖНИЧКАТА МАРИЯ МАЛЧЕВА”. Тя е подредена във фоайето на народно читалище "Методи Драгинов - 1936", с. Драгиново. Посветена е на 125 години от рождението на Мария Малчева - художничка, проучваща и събираща автентични модели на бродерии за кърпи и чорапи, както и за писани яйца. Сред най-старите е експонат от 1830 г. от с.Каменица, а други са от Лъджене, Ракитово , Грашево, Алендарова, Лютово /дн. Св.Петка/, Коронован/ дн. Драгиново/.

- Мария Малчева е родена на 21 ноември 1899 г. в Лъджене, умира на 16 май 1986 г. в гр. София, но все още живее чрез сътвореното от нея – прекрасни художествени творби и рисунки на традиционни за Чепинския край модели на великденски писани яйца и шевици, разказва Надежда Ангелова - уредник в Историческия музей в курорта. - През 40-те години художничката Мария Малчева подрежда три авторски изложби от картини в читалище „Отец Паисий”, Велинград. Преподава рисуване в Стопанското училище в Лъджене и е запленена от богатството на българската шевица, от красивите сватбени кърпи (иглъци), от писаните великденски яйца.

През 1950 г. започва едно голямо дело – събира модели на кърпи, яйца и чорапи, от всички селища на Чепинския край. Това са много финни, много изящни рисунки на над 200 модела великденски писани яйца, 65 сватбени кърпи и 25 чифта чорапи. Повечето от моделите на сватбените кърпи са много стари от 1832 г., 1849 г., 1882 г., 1887 г. Едно неоценимо богатство, на което и днес можем да се възхитим, защото тези рисунки Мария Малчева подарява на музея във Велинград, а част от тях ние днес показваме в тази изложба.

Преди повече от 20 години, тези рисунки ни вдъхновиха да започнем и осъществим една успешна и популярна програма, която нарекохме „Великден” и която стана емблематична за нашия град.

През май 2021 г. в Исторически музей-Велинград, представихме художничката Мария Малчева, с нейните творчески търсения и духовни прозрения, с нейните рисунки, картини и икони, запазени от племенниците й Анна Караиванова и Иван Малчев.

Днес, с тази изложба, искаме да възкресим спомена за Мария Малчева, като една забележителна жена, духовно извисена личност, талантлива художничка и пазителка на народното творчество.

(Зн)


Свързани