Пазарджик

Величково празнува на днешния Илинден

  20.07.2024 07:21             
Величково празнува на днешния Илинден

Богата програма и изложба за 90-годишнината от преименуването на селото

ВЕЛИЧКОВО. Тази събота навръх Илинден, 20 юли, величковци ни канят да се включим в традиционния събор на селото. Местните и гостите ще пристъпят прага на 156-годишната църква „Свети пророк Илия“ – празничната литургия започва в 9:00 часа и ще бъде отслужена от архиерейския наместник - иконом Боян Кочев, в съслужие с отец  Иван Зяпков. В 12:00 часа за храмовия празник ще бъдат осветени казаните с вкусния празничен курбан в двора на църквата, а два часа преди това за малки и големи е предвидена атрактивна магическа шоу-програма.

В 18:30 часа на площада започва празничният концерт на оркестър „Красен“ с ръководител Цанко Ненков, а в 20:00 часа програмата продължава с изпълненията на Детска фолклорна група „Величковче“, Женска битова група „Згарлийка“,  Танцов клуб „Детелина“, Гайдарски състав „Страхил войвода“, Женска фолклорна група „Детелина“-с. Хаджиево, Танцов клуб „Тракийка“ – с. Хаджиево, след което в 21:00 часа щафетата отново поема оркестър „Красен“. Веселбата ще завърши с празнична заря.

От 15 до 31 юли във фоайето на НЧ „Отец Паисий-1930“ е експонирана изложба, посветена на 90 години от преименуването на селото – тя включва архивни статии за село Згърлии от местния печат, както и снимки и експонати, дарени през годините на читалището.

„Благодарим на всички фирми и физически лица, които помогнаха да го има празника – заявиха организаторите от кметството и НЧ „Отец Паисий-1930“ – Всички са добре дошли!“.

В община Пазарджик на Илинден празнуват още Ляхово и Говедаре.

(Зн)


Свързани