Регионът

Майка и дъщеря с обща изложба развълнува посетителите в пещерската галерия

  20.07.2024 07:05             
Майка и дъщеря с обща изложба развълнува посетителите в пещерската галерия

Софийските художнички Николинка Климукова – Никол Клим и дъщеря й Ивон Кючукова с изложба „Споделени светове“ зарадваха почитателите на изящното изкуство в родопския град. 60 творби – живопис и графика на авторките, са подредени в залата на галерия „Проф. Веселин Стайков“.

За това как художничките припознават пещерската галерия за произведенията си и какви послания те носят, разговаряме с Никол Клим:

-Г-жо Клим, открихте първата си изложба в пещерската галерия. Разкажете за впечатленията си от художественото събитие.

-Първо, искам да благодаря на художничката от Пещера Мария Златанова, която живее и работи в София. Тя ни покани да споделим творчеството си в родния й град. Като истинско културно аташе презентира пред нас града и галерията, довеждайки ни тук. С Мария ни свързва дългогодишна творческа дейност и приятелство. Рисуваме заедно, заедно участваме в общи изложби. Собственичка е и на художествена галерия повече от 20 години.

Никол Клим

Поздравявам и Община Пещера, галеристката Митка Млячкова и посетителите на изложбата за топлия прием, за отношението към нас и творбите ни. Приятно сме изненадани от будното общество в малкия град, съхранило възрожденския си дух. Със сигурност отново ще се върна тук да представя мои книги, а дъщеря ми Ивон - да покаже своя самостоятелна графична изложба.

-Какво виждат посетителите в залата?

-60 творби – живопис и графика, красят пространството в галерията. Живописта в картините ми е вдъхновена от природата, показвайки пейзажи и цветя така, както ги виждам и чувствам. Рисувам класическа живопис с реалистичен подход към изображението. Използвам маслени бои и акрил. Два натюрморта са рисувани с акварел.

Дъщеря ми Ивон представя картини, направени по класически технологии, усвоени по време на обучението й в Националната художествена академия. Става дума за копия на реставрирани вече платна от 17 и 18 век, каквато е и нейната специалност. Интерес представляват линогравюрите, отпечатани ръчно и с преса, някои от които в по-големи формати. Графичните композиции са черно-бели, но за по-голямо разнообразие са използвани и допълнителни цветове. Натюрмортите й са част от произведенията в експозицията.

-Какво обединява и различава в творчеството майка и дъщеря?

-Като родственици имаме сходни качества и в изкуството. И двете участваме в общи изложби, всяка със своя стил. Графичните работи на Ивон с обобщените им композиции понякога граничат с абстрактното. В моята реалистична живопис с просто око се виждат изображенията. С дъщеря ми ни свързва духът да правим по свой начин изкуство и да радваме хората.

-„Споделени светове“ е надсловът на изложбата. Какво е за вас да споделяте светове?

-Картината като рожба на автора е част от света, от всичко, което ни заобикаля. Тя се ражда от познанието, минава през чувствата, през ръката с четката и боите и достига до хората. Мисленето на човека няма граници, то намира в творбата реалното си отражение. Всичко, което ни вълнува, превръщаме в линии, форми и цветове, споделяйки световете.

-С Ивон помагате на деца и младежи в неравностойно положение. Какво ви носи това?

-Удовлетворение да решаваме проблеми и да осмисляме живота на нуждаещите се. От 10 години, а с дъщеря ми – от четири, водим арт ателиета в социален младежки център към фондация „Конкордия“. Посещават го деца от 3-годишна възраст до младежи, някои от които в риск. Учим ги да правят художествени свещи, за да се реализират в обществото.

Никол Клим

Николинка Климукова

завършва Учителския колеж в Дупница със специалност „Рисуване и трудово обучение“. Защитава докторат по християнско изкуство в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Пак там завършва магистърска степен по теология с педагогическа правоспособност. Има магистратура по специалността „Изкуствознание“ в Националната художествена академия.

Никол Клим съвместява преподавателската, творческата, галерийната и социалната си дейност. Организира изложби и конкурси на различни теми. Има самостоятелни изложби, участва в общи експозиции, автор е и на книги.

Ивон Кючукова

Ивон Кючукова

завършва през 2023 г. Националната художествена академия със специалността „Реставрация“. Твори в сферата на графиката и живописта. Участва в международни бианалета и трианалета на графиката в България, Китай, Тайван, Полша, Сърбия, Северна Македония. Има самостоятелни изложби в София, Несебър, Перник, Стара Загора, Чирпан. Свои графични творби представи в Националната графична изложба „Георги Герасимов“, състояла се през 2023 г. в художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик.

Ивон Кючукова

Носителка е на престижни награди. Печели първо място в Националния конкурс по фотография „Водата е живот“, организиран от Министерството на околната среда и водите.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани