Други

Огромен успех за танцьорите от MDX на международния фестивал „Музите“

  21.07.2024 07:06             
Огромен успех за танцьорите от MDX на международния фестивал „Музите“

СОЗОПОЛ – ПАЗАРДЖИК. Огромен успех постигна денс формацията MDX при Общинския детски комплекс (ОДК) в Пазарджик на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол. Пазарджишките танцьори се върнаха с първо място в стил „Street Dance“ във втора възрастова група, където пребориха конкуренцията с три изпълнения и максимален брой точки от журито. Те и тяхната ръководителка Любомира Попова спечелиха и две специални награди - от „Асоциацията на Българите в чужбина“, както и за принос в българското танцово изкуство.

Ето какво разказа пред „Знаме“ за преживяното в Созопол Любомира Попова:

- Участвахме за трети път в този фестивал. Награди имаме и от предишните издания. Сега представихме

три танца

– „Romance Revenge” (в група) и „Fire Me Up” (във формация), с който дебютирахме на състезанието Pazardhzik Dance Open тази година и спечелихме второ място. За гала вечерта в Созопол пък избрахме танца „Move Us“, защото е по-енергичен и по-завладяващ. А организаторите решиха той да е първи, т. е. ние да открием вечерта на лауреатите, което за нас бе голяма чест и емоция, защото в тазгодишното 18-о издание имаше над 1000 участници от 18 държави и 30 български града.

Самият фестивал продължава 5 дни, каза още Любомира Попова. В два от тях танцуваме, а в останалите успяхме да си откраднем време за плаж, игри и разходки. Получи се истински тийм билдинг между  мен, децата и родителите, които ни придружаваха. Така е всеки път Прекарваме си чудесно и затова все се връщаме в Созопол.

Тази година е юбилейна за MDX

- танцовата школа за спортни и улични танци навърши 10 години.

- Досега школите бяха две – за спортни и за улични танци. Различни бяха и имената им – съответно „Диамант“ и „Меджикс“. Заедно с децата обаче, послучай годишнината, решихме да се обединим и да се представяме под едно име MDX – My Dance Experience (Моето танцово изживяване). Заедно избрахме и името.

През въпросните 10 години през школата на Любомира Попова са минали стотици деца:

- Някои останаха, други тръгнаха по друг път. Но много момичета продължават да се присъединяват към нас за концерти, състезания и участия.

Танците и школата определено оставят отпечатък във всички и са част от живота им завинаги

Именно това е най-хубавото, вълнува се ръководителката.

И в момента танцьорките в MDX надхвърлят над 200 и са на възраст между 4 и 17 години. Това пък е показателно за интереса, на който се радва формацията от страна на подрастващите.

- Имаме 5 изнесени групи, които тренират в ОДК-Пазарджик и по две групи в детски градини и училища. Тренировките ни са 2 пъти седмично за по един час. Когато предстоят състезания или важни участия, събота и неделя също преминават в тренировки, като с големите момичета те продължават от 10 часа сутринта до 20 часа вечерта, само с един час почивка. Казвам всичко това, за да се знае, че цената на подобни успехи са

много труд, отдаденост и лишения

През годините MDX са печелили много призови места. Едни от най-големите им успехи са на Балканската танцова олимпиада в Ниш, където станаха първи и в уличните, и в спортните танци, както и на Интернационалната танцова олимпиада в Гърция миналата година, където в уличните танци победиха с максималния брой точки, а първи бяха и в спортните танци.

MDX се гордеят много и с Pazardhzik Dance Open, защото са сред организаторите на това състезание в нашия. В първото му издание през 2023 г. победиха и в уличните, и в спортните танци.

- Общо взето, навсякъде, където отидем, децата се справят страхотно и печелят награди – казва не без известна гордост тяхната ръководителка.

Тя и танцьорите й благодарят на Емилия Спасова, директор на ОДК-Пазарджик „за любовта и доверието в нас“, на кмета Петър Куленски, зам.-кметовете Таня Колчакова-Янева и Любомир Гечев „за подкрепата, оказана от тях и възможността да участваме в такъв мащабен международен форум като този в Созопол и да покажем на какво са способни децата от град Пазарджик.“, сподели Любомира Попова.

Мария ДЪБОВА


Свързани