Пазарджик

В галерия „Машев“ трима автори възраждат каменна пластика

  21.07.2024 07:15             
В галерия „Машев“ трима автори възраждат каменна пластика

Камък от софийския паркинг оживява в конска глава

ПАЗАРДЖИК. Изложба „Съзерцания“ на художниците Борис Стайков, Петко Спиридонов и Стоян Учкунов украси с каменна пластика залата на галерия „Георги Машев“. На откриването авторите бяха поздравени от председателя на представителството на СБХ-Пазарджик Маргарита Григорова и от зам.-кмета Таня Колчакова-Янева, която ги награди от името на общината. Звучаха стихове на големия Борис Христов и класически произведения на акустична китара.

Творческото събитие надгражда с нови идеи и произведения експозицията, показана от Стайков и Учкунов под същия надслов през 2023 г. в пещерската галерия „Проф. Веселин Стайков“.

- Скулптурното изкуство малко е позабравено, за съжаление – казва софийският художник Борис Стайков, родом от Пещера. – Желанието е да го възродим и покажем красотата му на повече негови ценители. Миналата година към изложбата посегнахме двама творци, тази сме трима, в бъдеще ще сме повече.

Скулптурната пластика заслужава да се превръща в престижно събитие, в празник на сетивата, с участието на повече творци, носейки посланието: „Изкуството, скулптурата и съзерцанието“. Те са непреходни, променят се само изразните средства.

Борис Стайков - "Юлска луна"

Защо в експозицията акцентуваме на камъка ли?

Приемаме камъка като символ на нещо вечно. От този материал се градят къщи и дувари, улици се застилат с павета, все масивни и здрави неща. В творбите си извайваме душата и магичността, която камъкът носи, неговата поезия. Наблягаме на красотата и естетиката, невъзможни да се опишат с думи, пояснява художникът.

Той твърди, че за да правиш от камък изкуство, се изискват дързост, смелост и най-вече желание. Защото ако сбъркаш, при камъка връщане няма. За разлика от глината и други материали, близки до нея.

- Скулптурата е труден жанр и затова по-малко творци се захващат да ваят малка пластика. В изложбата наблягаме на нещо приятно за погледа, далече от ежедневието днес - подсказва Борис Стайков, като определи творбите си така: - Представям

каменни пластики по фантазии, по съзерцания, приказни герои от всичко, което е около нас

Опитвам се от твърдината на камъка да извадя неговата душа, неговата поезия. Те са две противоположности – камъкът е истински, реален, а поезията е ефирна и неуловима. Ето го голямото предизвикателство – да правя от камъка пластични произведения на изкуството.

Пластиките ми са изработени от риолит, леко розов. При обработката му се получават красиви цветни нюанси, допринасящи за по-добрата визия на творбите. В Брацигово, Пещера и околностите се издигат големи скулптури от същия материал, но те носят друго въздействие, добавя Борис Стайков.

Темата за скулптурната изложба допълни пазарджишкият художник Петко Спиридонов. Той благодари на колегата си Борис Стайков за прекрасната му идея трима автори да представят малка пластика в галерия „Георги Машев“:

- За скулптурите си

използвам речни камъни, с години блъскани и завъртани от водните бързеи

- поясни Петко Спиридонов. – Събирани са от реките Тополница и Стара река, от Банско, от планински поточета и дерета. Любопитен е камъкът от софийския паркинг, наподобяващ конска глава. След допълнителна обработка се превърна в художествено произведение. Тук е мястото да припомня принципа на работа на великия Микеланджело, който казва: „Което е в камъка, трябва да го открия и да премахна излишното“. Каквото сторих и аз. Последният екземпляр е от Орцево, Благоевградско, най-високо разположеното на 1555 метра надморска височина село в България.

Петко Спиридонов - "Самуилов воин"

Речният камък трудно се работи заради изключителната му твърдина, но при обработката му се допускат по-малко грешки. За да го овладееш, се искат умение, търпение, постоянство и ред. В мини експозицията ми под надслов: „Съзидание“ са показани предимно

глави на мъже, само някои от тях са с прилика на действителни хора

Дали ще се разпознаят, ще видим. Очаквам посетителите да харесат скулптурната пластика, вярва Петко Спиридонов.

Той допълни, че творбите на Борис Стайков носят името: „Състояния“, а на Стоян Учкунов: „Предания“.

Стоян Учкунов - "Родопчанка"

Откриването на изложбата „Съзерцания“ се превърна в малък емоционален спектакъл – съчетание на реални каменни произведения на изкуството и поезия. Под звуците на класическа китара, пещерците Цветанка Чучева и Стоян Йовчев прочетоха стихове от големия български поет Борис Христов. Художественото събитие завърши с древна легенда за камъка, известна в пещерския край.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани