Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Други

Хладилните чанти ни спасяват в жегите

  28.07.2024 07:49             
Хладилните чанти ни спасяват в жегите

В жегите хладилните чанти са задължителни за кратки и по-дълги излети, за да предпазят храната от разваляне и поддържат напитките студени. На промоционални цени в не една и две вериги в Пазарджик ни ги предлагат, а продавач-консултанти обясняват, че даже да пише „9 часа“ срещу изобразената снежинка на етикета, при зареждане с повече кутии с гел продуктите ще са студени и до три дни. Хладилната чанта (на английски език cooler, в превод „охладител”) представлява преносима кутия с изолация, в която най-често са поставени ледени кубчета, пликчета вода от разтопен лед или такива със запечатан вътре специален гел, който изстудява по-продължително време, отколкото обикновения лед (гелът абсорбира топлината, променяйки формата си).

Аксесоарите са важни

Една хладилна чанта не може без охладителните пакети или охладителни торбички. Повечето модели съдържат вода, оцветител в син цвят и нетоксично охлаждащо вещество. Има и такива, които съдържат нетоксичен охлаждащ гел, вместо вода. Предлагат се в най-разнообразни форми, като някои са меки, позволяващи наместване около продуктите, а други – твърди, от пластмасов материал. Могат да се поставят както на дъното на хладилната чанта, така и до стените или около продуктите в нея. Лесно се почистват и могат да се използват многократно. Преди да се използват е нужно само да бъдат поставени във фризер или хладилник между 4 и 10 часа (в зависимост от вида охладителен пакет). Препоръчително е след употреба да се почистят добре - същото важи и за самата хладилна чанта.

Малко история

Преносимият охладител е изобретен от Ричард К. Ларами от Джолиет, Илинойс, който подава заявка за патентоването му през 1951 г. Патентът е издаден на 22 декември, 1953 г. Година по-късно, компанията Coleman популяризира продукта и предлага първоначална оферта – хладилна чанта с поцинковано покритие. През 1957 г. Coleman разработват метод за подобряване на хладилните чанти чрез добавяне на подсилено дъно към тях.

Много различни видове хладилни чанти има - твърди и меки хладилни чанти, има електрически и пасивни, тип „раница“, с колела, самонадуваеми... Моделите са най-различни, предлагащи всякакви размери, форма, цвят и допълнителни екстри.

Големите хладилни чанти (с обем поне 30 литра)

са подходящи за хора, които редовно ходят на къмпинг, излет, риболов или просто обичат често да организират пикник със семейството си. Те са подходящи за редовна употреба, практични и удобни са, позволяват да се съхраняват както напитки, така и хранителни продукти. При всеки вид семейна хладилна чанта има информация какъв е нейният капацитет, т.е. колко бутилки събира, като е посочено дали се имат предвид големи бутилки или кенчета. Посочен е също начинът, по който може да се съхраняват тези бутилки – в изправено или легнало положение. Този вид хладилни чанти са подходящи за хора, които пътуват с кола до желаната дестинация за къмпинг или пикник, тъй като са тежки и заемат повече място.

За хора, които повече вървят, отколкото шофират,

по-удобни са малките персонални хладилни чанти, тъй като са значително по-леки от твърдите. Най-често обаче се използват за съхраняване на напитки и малко количество храна по време на плаж или на планинарски излет. Външната част на меките хладилни чанти е изработена от плат – полиестер, а вътрешната най-често е покрита с PEVA подплата (полиетилен винил ацетат) или отразително алуминиево фолио, подобряващо изолацията. Недостатък е тяхната по-малка продължителност на изстудяване, но пък когато продуктите са употребени и хладилна чанта вече не е нужна, тя може да се сгъне и по този начин багажът да стане значително по-лек и с по-малки размери.

Твърдите хладилни чанти имат вътрешна и външна полиетиленова обвивка. Изолацията им най-често е от експандиран пенополистирол или полиуретанова пяна, а материалът, от който се изработва външната кутия – PVC или пластмаса. Хладилна чанта от PVC е по-евтин вариант, но една пластмасова хладилна чанта непременно гарантира по-добро и продължително изстудяване на продуктите, особено ако се добавят охладителни пакети. При по-качествените модели външната кутия притежава допълнителен защитен UV слой и антибактериално покритие. Важно предимство на твърдите хладилни чанти пред меките

е възможността да съхраняват продуктите студени до 5-6 дни, а единствен минус е тяхното по-голямо тегло и размери, дори и когато са вече празни. Електрическите хладилни чанти се различават от традиционните по това, че могат не само да охлаждат, но и да затоплят продуктите. Те са пригодени за включване чрез кабел в запалката на колата или чрез адаптер-трансформатор (захранването им е 12-220 волта). При направата им, вместо да се използва компресор и охлаждащ агент, се прилага

Ефектът на Пелтие (термоелектрическият ефект)

Което ще рече, че се създава температурна разлика чрез електрическо напрежение, а самата топлина се отвлича чрез външен вентилатор. Това става, когато токът преминава през два различни метала или полупроводника. Потокът от топлина се прехвърля от единия метал или проводник към другия. По този начин единият се охлажда, а другият – нагрява. Термоелектрическа хладилна чанта е практичен избор както за хора, които обичат да ходят на пикник, риболов или къмпинг през лятото, така и за любителите на къмпинг в екстремни условия, в които храната може да е изложена на риск от прекалено замръзване и да има нужда от затопляне, преди да се консумира.

Решения за най-запалените

Заклети къмпингари, готови да вложат повече средства за хладилна чанта, предпочитат един по-специален вид електрическа хладилна чанта – газова хладилна чанта. Тя е с комбинирано захранване – на 12 волта, на 220 волта или чрез газова бутилка.

Най-доброто, но най-скъпо решение, е преносим хладилник и фризер с компресор, който е удачен за кемпери. На него могат да се задават различни температури от порядъка на +5 до -20 °C градуса, работи на 12, 24 и 220 волта. Повечето са с голям обем от 45 до 60 литра, работят с компресор и за около 1 час могат да направят температура до – 5 °C градуса.

Не е за подценяване и едно удобство при компресорните преносими хладилници - възможността за контрол на температурата и управление на устройството чрез специална мобилна апликация. С тази функционалност човек може да настройва и следите температурата на хладилна чанта от разстояние, използвайки смартфон или таблет.

Как да подредим продуктите в хладилна чанта

Има определени правила при подреждането на продуктите в хладилната чанта, за да сме сигурни, че ще са защитени максимално дълго от топлината. Важно е да се знае, че дъното на чантата поддържа най-ниска температура, затова е най-добре подредбата да започне с поставяне на месото на дъното, след това яйца, масло, сирене и други млечни продукти, които биха се развалили по-бързо. Бутилките се нареждат в двата края на чантата, а по средата могат да се сложат полуготовите или сготвените ястия и продукти, след тях се нареждат плодовете и зеленчуците, а най-накрая шоколадови или други сладки изделия. Разбира се, ако сте ограничили захарта и сте на диета, може да напълните всичко с бутилки и кенчета.

„Знаме“


Свързани