Пазарджик

Ще модернизират градския пазар в Пазарджик с изцяло нова визия

  25.07.2024 16:12             
Ще модернизират градския пазар в Пазарджик с изцяло нова визия

ПАЗАРДЖИК. Градският пазар ще има изцяло нова визия, стана ясно от думите на кмета на общината Петър Куленски на днешната сесия. Според Куленски, очаква се изготвянето на проект за бъдещите промени, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане, тъй като тържището има нужда от осъвременяване и преподреждане. Според проекта се предвижда да се създаде нов паркинг, който в бъдеще може да бъде и многоетажен. Ще бъде затворена и една от сега съществуващите улици, а други две ще бъдат реорганизирани, предвидено да има нови зелени площи. Няма да бъдат затваряни нито маси, нито сега съществуващи занаятчийски ателиета, каза кметът. Предложението за промените бе разисквано в две точки от дневния ред на сесията на общинския съвет, а съветниците подкрепиха двете предложения - първото от тях бе за създаването на по-голям паркинг на градския пазар, а второто предвижда заличаването на една улица и промяна на улично регулационните линии на други две улици.

Парите за промените трябва да дойдат от държавния бюджет и други възможности за подпомагане на подобни проекти, поясни кметът Куленски.

В момента се извършва документално преустройство на самите парцели, които се намират под пазара. Според Куленски, първо ще се направи паркинга, където ще бъдат преместени сергиите, докато трае самият ремонт на сега съществуващите сергии. Позовавайки се на личния си опит, Тодор Попов заяви, че новото ръководство ще срещне много голяма съпротива от страна на работещите в момента на пазара производители и прекупвачи, и посъветва самата промяна да започне с кампания за разясняване на намеренията. Благо Солов предложи да дари 5000 лева за конкурс на проект за визията на пазара, който да е за млади архитекти. Адвокат Златко Митрев даде предложение точките да се гласуват, а когато дойде моментът да се прави ремонтът да се поднови относно визията и застройката на терена, която е предвидена да бъде с височина до десет метра. В крайна сметка вносителят арх. Боюклиев отмени застрояването на паркинга и предложи точките да минат без тази подробност, което и стана.

(Зн)


Свързани