Регионът

Стрелча празнува 55-годишнината си като град и национален курорт

  26.07.2024 06:25             
Стрелча празнува 55-годишнината си като град и национален курорт

Молитвите за здраве са и за участниците в гасенето на пожарите

С тържествено служение в прослава на светеца покровител на Стрелча - старозаветния пророк свети Илия, на Илинден (20 юли), стартираха празничните събития, посветени на 55-годишнината от обявяването на Стрелча за град и национален курорт.

Празничният Илинден започна с тържествена света литургия, отслужена от свещеник Стоян Стоянов. По традиция Негово Благовейнство измоли здраве и благоденствие за стрелчани в религиозния обред водосвет и осветиха илинденския курбан пред присъстващите, сред които бяха кметът на общината инж. Георги Павлов и председателят на Общинския съвет инж. Иван Фингаров.

Тържественото религиозно събитие в двора на храм „Свети Архангел Михаил“ идва само дни след преодоляната голяма заплаха от горския пожар в землището на Стрелча, затова молитвите за здраве бяха и за участниците в гасенето още повече, че покровителят на града старозаветния пророк свети Илия е покровител и на огнеборците.

Кулминацията на Празника на Стрелча и честването на 55-годишнина от обявяването на Стрелча за град и национален курорт ще е тази събота - 27 юли, когато ще бъде представен новият спектакъл на НЧ „Просвещение – 1871“ – „Магията на стрелчанската земя“ с участието на всички самодейни състави.

Спортни състезания, илинденски борби, конкурси за децата, както и любопитната изложба на ръчно изработени предмети „Тайнствата на селската душа“, подготвена от читалищата в Стрелча, Дюлево, Смилец, Свобода и Блатница са само част от богатата празнична програма.

Ето и програмата за предстоящите празнични дни:

ПРАЗНИК НА СТРЕЛЧА

55 ГОДИНИ ГРАД И НАЦИОНАЛЕН КУРОРТ
 

27 юли /събота/

Спортен комплекс

09:00 часа- Състезание по плуване- открит плувен басейн
16:00 часа – Традиционни илинденски борби
 

Площад „Дружба”

20:00 часа – Тържествено приветствие на кмета на община Стрелча към жителите на града  и гостите
- Награждаване на най-младия и най-възрастния жител на Стрелча
- Връчване на награди на отличените в конкурса за детско творчество и шахматния турнир по програма „Детско лято“.

- Спектакъл „Магията на стрелчанската земя“ - представя НЧ „Просвещение- 1871г.“ гр. Стрелча, с финансовата подкрепа на Национален фонд  „Култура“.
- Празничен концерт с участието на Цонка Нанова и оркестър „Пловдив“
– Празнична заря.

 

Съпътстващи прояви:

 

Открита лятна сцена – Градски парк-  програма  „Детско лято”

19 юли /петък/ - 19:00 часа – Рисунка на тема „Красива Стрелча“
23 юли /вторник/ - 19:00 часа –  Шах  турнир
26 юли / петък/ - 19:00 часа – „Да танцуваме заедно“

 

Исторически музей - Стрелча

25 -31 юли - Външна постерна  изложба „Стара Стрелча“

 

Площад „Дружба”

 27 юли /събота/ - Изложба от ръчно изработени предмети „Тайнствата на селската душа“- представят Народно читалище „Просвещение 1871“- град Стрелча  с партньори НЧ „Зора - 1928“ с. Дюлево, НЧ „Георги Михайлов –Силата -1908“ с. Смилец, НЧ „Отец Паисий - 1936“ с. Блатница, НЧ “Фар – 1937“ с. Свобода.

(Зн)


Свързани