Регионът

По-добра събираемост на данъците за първото полугодие в Белово

  30.07.2024 07:24             
По-добра събираемост на данъците за първото полугодие в Белово

БЕЛОВО. По-добра събираемост на местните данъци и такси отчита Общината за първото полугодие, в сравнение със същия период на миналата година, без да са повишавани данъчните ставки. Въпреки, че през 2024 година данъчната кампания в община Белово стартира с месец закъснение, поради забавяне на решението на Общинския съвет за новия налог, данъчната администрация успя да се справи и да генерира висока събираемост на местните данъци и такси.

Към 30 юни 2024 г.  общият размер на приходите от данък сгради, такса смет, данък МПС, туристическа такса и патентен данък е с 26 718 лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Приходите от данък сгради са основен източник от общинския бюджет за финансиране на инфраструктурни проекти, ремонтни и дейности по благоустрояване.  Ето защо са важни усилията за повишаване на събираемостта, което ще даде възможност за повече инвестиции, както и да се решават своевременно възникнали казуси. Постъпленията от такса битови отпадъци изцяло се изразходва само за дейности по чистотата и опазване на околната среда. Данъкът, който не зависи от данъчната политика, е налогът за реализирани продажби на имущество. Единствено по това перо са реализирани по-високи приходи през миналата година, заради по-големия брой сключени сделки.

Най-сериозно изпълнение се отчита при постъпленията от данъка върху превозните средства, които са с  28 148 лв. повече от същия период на 2023 г.

(Зн)


Свързани