Регионът

В Жребичко 15 черешови топчета пукнаха, гръмна и турско оръдие

  27.07.2024 07:49             


ЖРЕБИЧКО. Възстановка на събитията от Април 1876 г. силно впечатли местните и гостите на празника на селото навръх Илинден. Представиха я 70 четници от клубовете „Традиция“ в Панагюрище, Стрелча, Съединение, Батак и Копривщица, както и техни съратници-родолюбци от Лесичово. Бойните действия продължиха близо час и половина, за радост на празнуващите. В сюблимния момент 15 черешови топчета пукнаха и ехото се понесе из близката гора. Гръмна и турското оръдие, чу се и стрелбата на пушките-кремъклийки…

- Идеята да има възстановка е на жребичаните Костадин и Тодор Антонови – съобщи кметският наместник Тодор Пърчев пред „Знаме“. Той им благодари за ентусиазма и организацията да оживеят картини от бунтовната Априлска епопея.

На празник като на празник. С изпълнението си оркестър „Хебър“ създаде много настроение и радост. Писнаха и гайдите на групата на Стефан Янев, братът на гайдаря на голямата Валя Балканска – Петър Янев.

Кметът уточни, че местните жители в селото са 48 души. Броят им расте от т. нар. „виладжии“. Някои от тях живеят постоянно в построените си нови къщи, други пътуват до родните си места. За празника обаче всички бяха в Жребичко, а екотът от топчетата ще отеква дълго в главите и сърцата им.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани