Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Пазарджик

Преди 25 години в Паталеница: И природата се смили при бойното кръщение на “Петровден“ в деня на свети Петър

  28.07.2024 07:40             
Преди 25 години в Паталеница: И природата се смили при бойното кръщение на “Петровден“ в деня на свети Петър

Звездно небе, горящи огньове, звън на шпаги, тропот на коне и занемяла публика белязаха дебюта на школата

Тази година се навършват 25 години от основаването на Детската Шекспирова театрална школа „Петровден“ към ОУ „К. Величков“, с. Паталеница. Винаги съм искал да има театър в училище. Първите стъпки направи актьорът Чавдар Бозаджиев, който подготви чудесния куклен спектакъл „Приказки в куфар“. Колегите ми казаха, че в селото живее театрален режисьор Христо Церовски, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“. Организирахме среща с него в университета и подготвихме първия проект за детска театрална школа. За съжаление, проектът не бе финансиран.

През 1999 г. училището спечели проект по идея на учителката Димка Божкова. Нарекохме го „Детска социална служба“. Един от разделите на проекта бе „Социални проблеми и драма“ с идея децата да се учат да решават някои проблеми със средствата на театъра. Поканих Христо Церовски да води тези занимания.

Още след първата среща с децата той каза: „Ще правим „Ромео и Жулиета“! В тази пиеса има и социални проблеми, и драма!“

Първоначално се поколебах, защото в проекта не бе предвидено финансиране на театрален спектакъл. И поради това имаше опасност от финансиращата организация да не ни признаят разходите и те да останат за моя сметка. В същото време усетих, че ще се случи нещо забележително. Рискувах и подкрепих идеята за „Ромео и Жулиета“. От есента на 1999 г., Христо Церовски започна занимания с децата и подготовка на „Ромео и Жулиета“ по Шекспир. Така започна дейността си първата в България Детска Шекспирова театрална школа.

Децата изучаваха различни дисциплини при изключителна всеотдайност. Репетираха дълго. В края на месец юни 2000 г., точно на Петровден, в двора на училището бе представена известната драма на Шекспир. Спомням си, че преди спектакъла заваля, а трябваше представлението да започва.

С Христо се спогледахме, прекръстихме и …природата се смили

Дъждът спря! Звездно небе, горящи огньове, звън на шпаги, тропот на коне и притихнала от вълнение публика – първоначално занемяла, а след това обзета от труден за описване огромен възторг. Заради това, че първото представление на школата се състоя на „Петровден“, Христо реши така да се казва и школата: Детска Шекспирова театрална школа „Петровден“. Като за първо представление Христо Церовски бе и режисьор, и актьор в ролята на брат Лоренцо.

След представлението очаквах реакцията на представителите на финансиращата организация. Те не знаеха какво ще гледат. Бяха толкова възхитени от видяното, че само ми казаха: „Прекрасно! Нищо, че в проекта нямаше предвидено финансиране на театрална постановка.“ Така и разходите за спектакъла бяха потвърдени.

Петя Темелкова направи запомняща се Жулиета! Всички виждахме в нея бъдеща актриса – красива и много талантлива. Но животът следва своя ход и реши, че Петя няма да е актриса. Красимир Фърцов, който изигра прекрасно Ромео, също продължи участието си в школата и след това.

Театралната школа се радваше на небивал успех и „Ромео и Жулиета“ не остана единична изява. През лятото на 2001 година в училището отново закипя трескава подготовка. Този път жителите и гостите на Паталеница имаха удоволствието да наблюдават „Венецианският търговец“.

Алеите бяха обагрени в синьо и имитираха венециански канали

Построени бяха мостове, абсолютни копия на оригиналните. Атмосферата бе невероятна, а в трупата от артисти, наред с децата от Паталеница, участваха и ученици от средното училище в с. Бедековчина, Република Хърватска. Отново през 2001 год., малко преди Коледа, в училището се случи поредното чудо – сред красотата на снежните преспи и запалените огньове младите артисти изиграха „Зимна приказка за Ромео и Жулиета“. Тогава бе заснет филмът „Шекспир по Балкански“, който през есента на 2002 година спечели „Златната ракла“ на Международния телевизионен фестивал в гр. Пловдив. Успехите на школата продължиха и през следващите години. Последваха „Укротяване на опърничавата“ през 2002 година, „Хамлет“ през 2003 година, „Сън в лятна нощ“ през 2004 година, „Напразни усилия на любовта” през 2005 г.,

„Комедия от грешки” през 2006 год…..Децата имаха щастието да общуват с професионални актьори и с известни театрални специалисти.

Вълнуващо беше да се наблюдава как след вечерни репетиции с младите актьори разговаря известната българска актриса Виолета Гиндева

В Паталеница ни е гостувал Рекс Дойл - английски актьор, режисьор и професор в Театралното училище Гилфорд в Англия, заедно със специалистите Джени Кларк и Стере Майер, които са магистри по сценична реч и глас за пеене. Режисьор на спектакли беше и Тери Фендър, през 2016, 2019 и 2021 г. Тери Фендър стои в челните редици на актьорското обучение във Великобритания през последните двадесет години.

Първите представления на школата бяха само с ученици. В следващите години децата си партнираха със студенти и професионални актьори. За съжаление, през годините участието на деца от училището постепенно намаляваше и от 2018 год. спектаклите се провеждат само с професионални актьори.

След смъртта на Христо Церовски, делото му продължи неговата съпруга Инна Церовска. Тя е организатор на представленията, подпомагана от училището и от читалището в селото.

Създаването на Детска Шекспирова театрална школа е сложен експеримент

Той изисква не само средства, но и професионализъм, добра мотивация за децата и целия персонал на училището. За финансиране на представленията кандидатствахме с проекти. Специална благодарност за Фондация „Лале“ и Мария Петкова. Тази организация най- много финансово подпомогна развитието на школата.

За нас е радостно, че сред професионалните актьори и екип са нашите бивши ученици и участници в школата Анатолий Ставрев, Павлина-Калина Церовска и Самуела – Ивана Церовска.

Никола КОЛЕВ


Свързани