Други

Как да ползваме климатиците така, че хем да се радваме на прохлада, хем да плащаме по-ниски сметки?

  31.07.2024 07:34             
Как да ползваме климатиците така, че хем да се радваме на прохлада, хем да плащаме по-ниски сметки?

Всяко следващото лято климатиците стават все по-необходими. Все още обаче има хора, на които им предстои да ползват такъв уред за първи път. Именно те правят най-сериозните грешки при експлоатацията. Дори свикналите с прохладата им обаче нерядко правят гафове или не използват по най-ефективния начин машината. Затова решихме да ви припомним най-важните правила.

Най-напред трябва да се уверите, че всички врати и прозорци са затворени. За да работи вашата система с пълен капацитет, тя трябва да се пази от пряка слънчева светлина. За това ще помогнат завесите или щорите.

Режим „Охлаждане“ на английски се обозначава с „Cool“. Иконата на този режим е

снежинка,

изрисувана на копчето на дистанционното и/или появяваща се на дисплея му. Когато климатикът е в този режим, струята на въздуха трябва да е насочена към тавана. Така цикълът на студения въздух ще следва естественото движение на въздуха - от топъл на тавана към студен на пода.

Най-добре е вентилаторът да е настроен на автоматичен режим.

Една от погрешните практики е да поддържате много ниска температура в стаята през лятото, за ви е по-студено. Така рискувате да си докарате настинка или мускулни схващания.

Препоръчителните температури в летните месеци в режим на охлаждане са 25 - 26 градуса

Разликата между външната и вътрешната температура не бива да е твърде рязка. Това може да създаде проблеми дори на хора със сърдечни заболявания.

Освен това, не се подвеждайте, че 24 градуса в режим на отопление са равни на 24 градуса в режим на охлаждане. Тази заблуда кара немалко хора да настройват климатиците си през лятото на

екстремни температури като 19-20 градуса
Умна идея е да оставяте климатика си на „Нощен режим“ за работа през нощта.

Режима „Не съм си вкъщи“ пък ползвайте, когато излизате от дома. Така ще пестите електричество.
Имайте предвид също така, че през лятото има вътрешен конденз. Водата се събира във вътрешното тяло и се извежда навън през кондензната тръба. Препоръчително е поставянето на ваничка, която да отвежда конденза към водостока, за да не се стича водата на улицата или върху климатика на съседа.

Да изключваме или не климатика?

Това е може би най-често задаваният въпрос, а верният отговор е – не го изключвайте в най-топлите дни от годината, ако сте си вкъщи. Климатикът постига оптимални нива на комфорт и разход на енергия, само ако е включен постоянно.

Възможно е да се появи неприятна миризма,

когато климатикът е в режим на охлаждане и често се спира. Тя се дължи на остатъчната влага във вътрешното тяло, когато той се изключва, след като е охладил помещението. Тази влага благоприятства за образуването на мухъл и плесени във вътрешното тяло, откъдето идва миризмата. Има модели климатици, които могат да отстранят причината за образуването на мухъл и плесени, чрез функцията за „Самопочистване“ („SelfClean“). С нея, след спиране на климатика, вентилаторът продължава да работи около 20 минути, докато изсуши напълно вътрешното тяло. Ако обаче вашият климатик не разполага с въпросната функция, може

да активирате режимИзсушаване“ („Dry“) за 15-20 минути,

преди да го изключите. По този начин топлообменникът ще е добре изсушен и няма да се превърне в източник на миризма.

Не изключвайте работещ климатик или мултиспит система директно от контакта. Добре е и да не използвате удължен кабел, тъй като това може да доведе до прегряване на самия контакт.

И не забравяйте - климатикът изисква постоянни грижи и внимателно отношение. Ако не се съобразявате с това, ще скъсите живота му. Стандартните дейности по поддръжката включват редовно почистване на филтрите (поне 2 пъти месечно) и веднъж годишно, през пролетта или есента, профилактиката да се извършва от специалисти. Важно е да поддържате филтрите чисти, защото от това зависи колко чист ще бъде въздухът, който дишате, а и влияе на сметките за електричество.

Филтрите са белите дробове на климатика

Въздушният филтър е доста уязвим, защото през него преминават прахови частици и други компоненти, съдържащи се във въздуха. Ако въздушният филтър се задръсти, ефективността на климатичното оборудване бързо намалява.

Нивото на фреона (хладилния агент) също трябва да се провери. Процедурата се осъществява от специалист по сервизна поддръжка на климатика. Той ще отстрани и всички други неизправности за гарантиране безпроблемната му работа през летния сезон.

(Зн)


Свързани