Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Регионът

На Свети Константин: Богатата конкурсна програма събра мало и голямо на Осмия Национален събор

  28.07.2024 14:33             
На Свети Константин: Богатата конкурсна програма събра мало и голямо на Осмия Национален събор

СВЕТИ КОНСТАНТИН. Осмото издание на Национален фолклорен събор на народното творчество Св. Константин 2024" бе уважено от повече от 1000 певци, инструменталисти и изпълнители от цялата страна, както и от многобройна публика. Съборът се провежда на открита сцена на Широката поляна, а десетките участници се надпяват и надиграват в два последователни дни на 27 и 28 юли. Съборът се провежда под патронажа на Йордан Младенов, кмет на Община Пещера.

 

Официалното откриване направи Галя Стоянова - секретар на Община Пещера. Тя приветства своите съграждани, участниците и гостите на празника.

"Богатата конкурсна програма на събора ни доказва, че "бъдещето на Пещера" е живо и се развива в правилна посока във времето. С провеждането му още веднъж доказваме, че богатството на нашата Родина е в българския фолклор,че традициите са живи, че общността ни има нужда от събития, които пазят духа на уникалното ни народно творчество. А то е носител на най-скъпото наследство на един народ- неговата идентичност.", каза пред съборяните Стоянова и на свой ред пожела успехи на участниците.

След конкурсните изпълнения в първия съборен ден, програмата продължи с концерт на Николай Учкунов. Музикален поздрав от гайдарски състав „Войводите“, накара публиката да се изправи на крака за да чуе химна "Бела съм бела юначе"и още дузина емблематични виртуозно изпълнени родопски мелодии. Градоначалникът пожела весело настроение на присъстващите.

 

 

"Пожелавам успех на всички участници в Националния събор. Обичайте и популяризирайте българския фолклор,защото това е безценното богатство, което ние трябва да предадем на нашите деца. Нека този летен празник да събуди нови сили и надежди у всички ни. Танцувайте и се веселете на воля! Пожелавам успех на конкурсната програма, на всички участници и екипа на журито.", каза Младенов и отбеляза, че в далечната 1964 година, в тази местност е проведен събор за първи път. Вече 60 години, с кратки прекъсвания феста се превръща в празник на душата и сетивата за хората от близо и далече.

 

Заедно със своите колеги от местната администрация той награди отличените от журито. Гран При за цялостен принос в съхранението и популяризирането на българския фолклор получи НЧ "Просвета-1928" с. Гъмзово, община Брегово- Певчески и Танцов състав с ръководител Анжела Белдева. Журито присъди Гран При на Хор "Добруджанки"- НЧ"Васил Левски-1959" гр. Балчик с ръководител Магдалена Христова. Специална награда на Кмета бе връчена на Танцов състав "Огнени сърца" при НЧ"Народна просвета1908" с. Смоляновци, община Монтана с ръководител Ирена Василева.

 

След награждаването на призьорите започна Хоротека „Да тропнем на открито на Дългата поляна“ с открит урок по български народни танци от д-р Драгомир Йорданов.С неповторимо артистично присъствие и характерен жар, Николай Славеев огласи околността със своите песни. Кметът на общината Йордан Младенов даде старт на лятната феерия от светлини в уникално шоу, които замениха огнените езици на традиционния летен огън поради пожароопасната ситуация в страната. Последва празнична заря над вековната гора, която постави началото на концерта на певицата Селина.

 

Успешното участие и приятното изкарване на събора и тази година се съблюдава стриктно от пожарникари, полицаи от РУ- Пещера и колегите им от пътна полиция, екип на Бърза помощ и служителите на ОП "Общински пазари" и ОП "ЧПОИ".

 

Целите на музикалният форум са популяризиране, съхранение и развитие на българските фолклорни традиции и опазване на националната идентичност и културата на българският народ.  За най-добре представилите се участници ще има десетки награди, присъдени от компетентно жури в състав Руса Каврошилова, Здравко Мандаджиев, Илиян Сандрев и Майя Йорданова.


Свързани