Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Пазарджик

Огън и вода се редуваха – и двете ни поразиха

  29.07.2024 06:31             
Огън и вода се редуваха – и двете ни поразиха

Два пъти повече пожари горят това лято, глобите за подпалвачите стигат до половин милион лева

Огън и вода се редуваха през изминалата седмица. И двете стихии причиниха щети. Пожарите не спряха, което не е изненадващо предвид високите температури по това време на годината. Добрата новина е, че са по-малко и не така застрашаващи, както през предишните седем дни.

Най-сериозният пламна в Овчеполци и тръгна към Цар Асен. В опасност бяха населени места, затова на крак бяха вдигнати всички почиващи служители на пожарната в Пазарджик. Те, заедно с дежурната смяна, включително от Пещера, както и с помощта на доброволци от доброволни формирования и местното население, се справиха с бедствието и селата останаха незасегнати.

Безспорен принос за добрия край има и падналият дъжд

Нещо повече – подпалвачът на този пожар е заловен. Той е на 56 години от Овчеполци. Събраните данни сочат, че по невнимание мъжът е предизвикал инцидента. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик. В рамките само на седмица това бе вторият задържан, заради предизвикан пожар с нанесени материални щети, но за броени дни

на съд отиват трима, предизвикали пожари

Криминалисти от РУ-Пещера установиха самоличността и задържаха млад мъж умишлено предизвикал пожар на 17 юли в землището на родопския град - горяха сухи треви в близост до голяма складова база и фотоволтаичен парк на голямо промишлено предприятие. Към мястото на инцидента незабавно отидоха екипи на пожарната в Пещера, на колегите им от Брацигово, подпомогнати от работници в предприятието и водоноска от общината. Огънят бе загасен, но са насени материални щети по инфраструктура на предприятието и на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Пироманът е 19-годишен жител на Пещера, който вече е „клиент“ на Районната прокуратура.

Същата участ има и 60-годишен тракторист от Стрелча, който бе задържан заради предизвикан от него пожар в сряда, 24 юли, в местността Изгорял цер край средногорския град. Огънят обхванал около 100 дка сухи треви преди да бъде потушен от противопожарни екипи на РСПБЗН-Панагюрище и Пазарджик, противопожарния участък в Стрелча, както и колегите им от местния полицейски участък. Виновникът за пожара обработвал пасище с трактор и прикачен към него мулчер. Възникнала е техническа повреда, откъдето тръгнал огънят…

Всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, го грози солена глоба,

припомнят от полицията. Нарушителите носят наказателна отговорност съгласно чл. 162 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Глобата за физическите лица е от 200 до 20 000 лева, а за юридическите от 5000 до 500 000 лева. А ако има престъпление, наказанието е предвидено дори в Наказателния кодекс. (Чл. 331. (1) - Който по непредпазливост запали чужд имот по предходния член, се наказва с лишаване от свобода до три години.)

Екипи на полицейските управления в цялата област и лесничеи следят за нерегламентирани запалвания на сухи треви, стърнища, отпадъци, които създават риск за големи и опасни пожари.

Органите на реда апелират за пореден път към гражданите да не палят огън по никакъв повод

в и извън населените, в близост до земеделски земи и в района на горските площи. Ако забележат дори минимално количество дим или огън, незабавно да подадат сигнал за това на телефон 112.

А областният управител Валентина Кайтазова тази седмица проведе работна среща с ръководители и представители на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН), Областната дирекция на МВР (ОДМВР), Областната дирекция „Земеделие“, Регионалната дирекция на горите (РДГ) Пазарджик и Държавен фонд „Земеделие“.

- Необходимо е да предприемем допълнителни действия и да обединим усилията си, за да намалим опасността от нови пожари. Свидетели сме на безотговорно отношение от страна на гражданите и неспазване на разпоредените мерки в пожароопасния сезон - каза областният управител Валентина Кайтазова и призова за строги наказания за нарушителите.

По данни на РДПБЗН-Пазарджик, от началото на юли до момента пожарите с материални загуби са 43,

за същия период на миналата година те са 19. Пожарите без материални загуби са 121 за посочения период, спрямо 67 за 2023 г. Общият брой на възникналите пожари в област Пазарджик от началото на юли до момента е 164, спрямо 86 за същия период на миналата година. Има двоен ръст на пожарите за 2024 спрямо 2023 г.

С издадената заповед на областния управител да края на август 2024 г. се преустановяват дейности в земеделските територии (почистване на пасища, ливади, мелиоративни дейности, почистване на затревени площи, механизирано косене на тревни площи), с изключение на дейностите по жътвената кампания, почвообработка, балиране на сено и слама и заораването на територии. До края на август 2024 г. балирането на сено и слама на територията на областта ще се извършва във времето от 20.00 часа на текущия ден до 08.00 часа на следващия ден.

Земеделските стопани следва да излизат на работа със заредени цистерни

или други подходящи съдове с вода, с вместимост най-малко 200 л, които да се ползват както от тях при евентуално възникване на пожар, така и от екипите на районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Кметовете на общини и Областно пътно управление преустановят до края на м. август 2024 г., дейностите по почистване на канавки, механизирано косене на банкети на пътища от републиканската и общинската пътни мрежи, подмяна на ограничителни системи по пътищата на територията на областта, заваръчните дейности, огневи работи и използването на открити огнеизточници.

Под ръководството на Областна дирекция на МВР Пазарджик, да се създадат мобилни екипи,

с участието на представители от службите „Пожарна безопасност и защита на населението“ по места, Областна дирекция „Земеделие“ и Регионална дирекция по горите - Пазарджик, за осъществяване на стриктен контрол по изправността на земеделската и горската техника и нейното обезпечаване със средства за гасене на пожар. При констатиране на нарушения, да се съставят актове за административни нарушения.

На кметовете на общини е възложено да проведат отново срещи с кметовете на населени места и кметства по отношение предприемане на мерки за превенция срещу пожарите и за информиране на местното население за задълженията им и мерките по защита на земеделските и горски територии, като създадат организация за участието на населението и създадените по смисъла на Закона за защита при бедствия, доброволни формирования при гасенето на пожари в горските територии и земеделските земи.

Кметовете

на населени места при обявен висок риск от пожари, високи температури, силен вятър и риск от бързоразвиващи се пожари на територията на област Пазарджик, своевременно да информират местното население, земеделските стопани и работници, пастири, пчелари, посетителите и работещите в горските територии и в съседство с тях.

Мобилните екипи ще представят ежеседмично на областния управител доклади за извършената от тях дейност. Заповедта на областния управител е публикувана на интернет страницата на областна администрация Пазарджик.

Междувременно стана ясно, че в национален план

около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите

и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение на финансовия ресурс по програми и мерки на Националния план за действие по заетостта. То е съгласувано от Националния съвет за насърчаване на заетостта.

Общините ще могат да се възползват от техния труд, като заявят в бюрата по труда работни места за наемане на хора за аварийно-възстановителни дейности. Наетите безработни ще подпомагат хората от пострадалите населени места чрез различни дейности по разчистване на техните имоти, както и с неквалифицирана работа за отстраняване на нанесените щети по общинската инфраструктура.

С част от средствата ще се финансира заетостта на безработни при извършване на бъдещи неотложни действия за предотвратяване и преодоляване на последствията при бедствия, възникнали вследствие на пожари, наводнения и др.

А ако падналите дъждове на някои места помагаха, то на други вредяха. В резултат на разразилата се буря в началото на седмицата, в Областната дирекция на МВР – Пазарджик и Община Пазарджик бяха постъпили общо 12 сигнала за щети и рискови ситуации – паднали дървета, скъсани кабели и запушени шахти. Пожарникарите и общинските служители се справиха с тях.

А във Велинград поройният дъжд унищожи асфалтовата настилка

на част от улиците в града. Наложи се от Община Велинград да уточняват:

- Множество публикации в социалните мрежи тиражираха внушението, че предстои „ремонт на ремонта”. Това твърдение е най-малкото невярно и освен до заблуда на жителите на Велинград, не води до друго. Пътният участък от ул. „Юндола” по бул. „Хан Аспарух” около парк „Вельова баня” не е ремонтиран изцяло повече от 10 години. През 2019-та година е извършено частично изкърпване на дупките.

Служители на Общинска администрация, КМД и ВЕГА-ПРО започнаха разчистване на засегнатите места. Предстои възстановяване на асфалтовата настилка, не само в района на Вельова баня, а и на всички засегнати от бурята места.

„Знаме“


Свързани