Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Регионът

В двудневен празник на българщината се превърна Осмият национален събор в Свети Константин

  29.07.2024 12:44             
В двудневен празник на българщината се превърна Осмият национален събор в Свети Константин

В пещерскотос ело Свети Константин завърши осмото издание на Национален фолклорен събор на народното творчество "Св. Константин 2024", организиран от Община Пещера. В двата дни – 27 и 28 юли деца, младежи, големи и още по-големи участници от цяла България изпълниха "Широката поляна" в прекрасното курортно селце. Те се редуваха на фолклорната сцена носещи историята, характера и обичта към традициите на старите българи предавани от поколенията. В края на двудневния празник на българщината, организаторите на проявата донесла много нови запознанства, приятелства, усмивки и радост, увековечиха със снимка още един успешен културен форум, който остава в сърцата на всеки участник и зрител.

 

 

Да има "мир, безгрижие, любов, здраве и щастие за всички по българската земя, Свидно да пазим и предаваме традиции, песни и хора на идните поколения., Да ценим и уважаваме непреходното и стойностното, които крепят духа  на народа", заръча Младенов от сцената на събора. Той изказа искрени благодарности на всички партньори, участници и стотици хиляди гости за доверието!  "За нас, организаторите на събора, това означава много! Ще бъдем отново заедно тук през 2025 година.", допълни градоначалникът. И изрази своята и на колегите си благодарност към всички бивши Кметове на Общината, дали сили и положили усилия за опазване и надграждане на този културен форум на народното творчество.

 

Всеки  състав и индивидуален  изпълнител си тръгна от веселото село Свети Константин с Грамота и Медал връчени от председателя на журито Руса Каврошилова, кметът на общината Йордан Младенов и неговите заместници. Диплом за отлична педагогическа дейност, съхранение и опазване на народното творчество получи Павел Куцев от Пещера. Отличие за най-опитен участник бе присъдено на Катерина Мирчева.

 

С плакет Гранд При за цялостен принос в съхранението и опазването на български традиции беше отличена Мъжка фолклорна група - с. Варвара с роводител Лазар Мечкаров. Журито на пещерския събор връчи Гранд При и на СКНТ "Силивряк"-Ракитово, Клуб за народни танци с ръководител Светлана Коцева.

 

 


Свързани