Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Регионът

Панагюрище отбеляза 107 години от смъртта на Райна Княгиня

  29.07.2024 15:41             
Панагюрище отбеляза 107 години от смъртта на Райна Княгиня

Днес Панагюрище отбеляза 107 години от кончината на великата българка - Райна Княгиня, извезала заветните думи "Свобода или смърт" на знамето на Четвърти революционен окръг.

Пред паметника й на площад "Райна Княгиня" Сабина Барзекова, екскурзовод в Исторически музей - Панагюрище, изнесе доклад за нелекия живот на Знаменоската.През целия си живот тя проявява непокорство, инициативност и в нередки случаи мъжество, които я нареждат до най-ярките имена на българската свобода.

Още от малка, проявявайки желание да се образова, тя е изпратена в Стара Загора, където получава така необходимите за тогавашните панагюрци знания.

Само на 19-годишна възраст тя става учителка в панагюрското девическо училище. Обществените й дела обаче не свършват до тук. Участва дейно в основаването и дейността на девическото дружество „Надежда“ и женското „Китка“. Тя е един от нашите будители, участник в Априлското въстание, една от най-видните български жени, символ на лъвската смелост и чувство за справедливост. Тя е първият знаменосец, застанал редом рамо до рамо с великия Георги Бенковски…, каза г-жа Барзекова.

Стихотворение, посветено на Райна Княгиня, рецитираха две деца от Центъра за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище.

С едноминутно мълчание и свеждане на глави присъстващите засвидетелстваха признателността и почитта си към историческото дело на знаменитата панагюрка.

Венци и цветя на паметника на Райна Княгиня бяха поднесени от Общински съвет - Панагюрище, кмета на Община Панагюрище Желязко Гагов, Исторически музей - Панагюрище, Общинска библиотека "Стоян Дринов", ЦПЛР, "Асарел-Медет" АД,, признателни граждани...


Свързани