Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Спорт

В СКО „Маратонец“ движението по азимут е към сърцето

  30.07.2024 07:15             
В СКО „Маратонец“ движението по азимут е към сърцето

Ориентировачите ни спечелиха златни медали и в най-важното състезание за годината

ПАЗАРДЖИК. Спортен клуб по ориентиране „Маратонец“ успешно пробяга и през най-силното родно състезание – Купа „България“ в местността Узана над Габрово. Още преди старта разговаряме с почетния председател Димитър Димитров и председателя Николай Златанов. Давидов е все същият ентусиаст - участвал е и в множество маратони, виждали сме го и на боксовия ринг… Не по-малко деен е и председателят Златанов - инженер-геодезист, начело на клуба от почти година, също участник и призьор на редица вътрешни и международни състезания. Златанов е главен геодезист по време на строителство на новата златна мина в Крумовград, където достига точност от хилядна от милиметъра. В „Маратонец“ той, Димитър и останалите ентусиасти са намерили подобно „златно сечение“, където движението по азимут е към сърцето. И в главата, но най-вече към сърцето.

На Купа България Димитър Давидов спечели златен медал при мъжете до 35 години с време 2:44:49 часа, на 2:45:/27от втория Радостин Григоров от Руен-Кюстендил. При мъжете до 40 години Николай Златанов е шампион – той пресече финиша след 2:22:03 часа по трасето, изпреварвайки с близо 6 минути и половина втория Христо Пашов-старши от „Академик“-Варна (2:28:29).

„Нямаме търпение за Купа „България“ и загрявката на Купа „Габрово“ преди това. Сега в Габрово се завръщат ориентировачи от миналото и това е тенденция и за нашия клуб, и за страната. Тук имаме много състезатели, които имат прекъсване от 30 години и чак сега отново се връщат в спорта с всичкия хъс и интерес

Радостното е, че на Купа България сега с нас ще бъде и нашата треньорка от детските години – Делка Кавъркова,

която бе и шеф н туристическото дружество. И ще участва в група „Жени 70 години“, пояснява Златанов.

Около 1000 бяха на Узана, включително над 100 чужденци, а групата от Пазарджик бе около 20 души.

„Ние бяхме

последното поколение, което закачи от „златните“ години на ориентирането

След това нямаше никой. Същото е и в нашия клуб – нямаме хора на средна възраст заради това прекъсване – ние вече вървим към ветераните, има и малки деца. Убедени сме, че ще посеем семката на тоя хъс, който ние имаме. Николай: В ориентирането аз се завърнах през 2015-а и тежах 118 килограма – сега съм 94 приятели ми казват, че Митко много ме е „изпилил“. И се чувствам перфектно“, уверява Николай. Той е маркшайдер – специфична професия за проектиране в минното дело, но хората, с които отново бяга заедно, както в първите години, са с различни професии.

„Да обхванем децата на картата“

През последните години Димитър Давидов се погрижи да бъдат създадени карти на примамливи терени за ориентирането – Баткунския манастир, Црънча, няколко карти на училища в Пазарджик – дворовете със сградите, коридорите, класните стаи и тоалетните. Николай инициирал изработването на карта на СУ „Георги Бенковски“. Така в час по физическо децата имат възможност да се запознаят с този спорт. В СКО „Маратонец“ имат и велика идея – всяко училище да има карта, която да използва, а накрая всички те да премерят сили на неутрален терен – примерно на Острова, който също е картиран от ориентировачите ни.  Някъде вече са се провеждали часове по ориентиране – в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“, в Островското училище ОУ „Христо Смирненски“, ОУ „Любен Каравелов“…

Надеждата им е един ден и в Спортното училище да има паралелка „Ориентиране“, но първо трябва да се съберат достатъчно деца.

„Преди това обаче трябва да хванем родителите

Организирахме среща в СУ „Георги Бенковски“. Дъщеря ми учи там, картирахме училището и я помолих да занесе няколко карти в клас и да им покаже какво е ориентиране. И се получи страхотна комуникация – много от децата се запалиха, чакаме да го сторят и родителите. Спортът ни е известен, но не в България. Точно в момента върви най-голямото състезание в Европа – „Оринген“ в Швеция., 18 000 участника. В скандинавските държави и в Швейцария го имат в час по физическо. Геодезистите обичаме ориентирането, защото то създава пространствена представа по време на придвижване – а това е ключово в геодезията и маркшайдерството.

Да пренесем важните неща от терена към офиса или обратно

– сега постепенно изваждаме децата от телефоните. Те много бързо се запалват по ориентирането – че това си е като търсене на съкровище“, пояснява председателят на клуба, който е с цели 6 години по-млад от Давидов – набор 1982 е. С лични средства наскоро Николай закупил софтуер за правене на карти и маршрути. И вече умува за направа на тренировъчни маршрути. „Сега преработих картата за нашето състезание, която е създадена от Владимир и Владимиров и Петър Доганов с моя помощ, като смених мащаба от 1:7500 на 1:10 000, за да направим пълноценна подготовка. Към нея съм сложил

QR кодове, които да водят към страницата във Фейсбук на СКО „Маратонец“  и към шведския софтуер LIVELOX,

където има възможност след като минеш по маршрута и го запишеш с телефона или с джипиес-часовника, да качиш картата там и да се види твоя маршрут…“

Той, Димитър, Илиян, Венци, Цецка, Радка и останалите са горди, че България има световен шампион в радиозасичането и отгоре на всичко той е най-добрият ни ориентировач в момента и е треньор на националния отбор по ориентиране – Иван Сираков от Горна Оряховица.

„Всяка седмица сме на състезания, всеки път се прибираме с медали.

Последните състезания бяха за Купа „Велинград“ и за Купа „Сърница“

Бяха пет последователни старта – първите два във Велинград, а останалите в Сърница, високо в планината, на 1400 м надморска височина, при прекрасно време. Имаше участници от Израел, Турция, Украйна… Без много да се хвалим, ама взехме медалите и там, почти без грешка“, казват момчетата. Николай станал първи, а Димитър – втори, броени секунди след победителя от Украйна. Златен медал взел Венци Станчев, медали спечелили и Радка Петрова, Цветелина Наплатанова…

„Всеки водеше истинска битка в своята група, защото конкуренцията е голяма навсякъде – и именно това прави толкова интересно всяко състезание. Понякога се пускаме при по-младите. Най-силни са габровци – неслучайно са домакини на Купа България. При тях този спорт не е прекъсвал да се практикува. Много добри са и варненците от СК „Бегун“, които имат силен отбор за върха. И „Браун тим“ (Велико Търново), които работят с много деца и са направили основата“, прави разбор Димитър Давидов. Той и Николай миналата година спечелили златото на Купа „Габрово“.

„Това си е хамалогия – правенето на карти, организацията на състезания, екипирането с чипове, компаси, дрехи, палатки, кемпери. Ти си навън, в суровите условия.

Трагичната новина за загиналите от гръм баща и дъщеря-туристи

при връх Купена натъжи България, но за съжаление и това се случва. Нашият спорт е извън залите, в естествена обстановка и условията понякога не са сурови, а екстремни“, казва Димитър, а Николай си спомня едно състезание за Купа „Самоков“. „Тогава на Рельово се разрази страхотна гръмотевична буря. Ние продължавахме да тичаме, но никой не излизаше на поляните – всички бягахме през гората, където е по-безопасно. Но не спряхме“.

Ориентировачите отсега мислят и за

традиционната Купа „Пазарджик“,

която се провежда със съдействието на Общината.

„През 2022-а, на световното за ветерани в Италия, теренът на местността много приличаше на тази над хижа „Добра вода“ и над Варвара – бук, 800 м надморска височина – така че нашите терени са идеални“, пояснява Златанов. Давидов добавя: „Ще проведем Купа „Пазарджик-2025“ на Ливадите, където за последно бяхме преди 4 години. Беше в деня преди да се обяви пандемията – традиционно го правим в деня на жената – 8 март. Бе втори старт за годината – и последен преди пандемията“.

Краката не трябва да изпреварват главата, казват момчетата. Всичко е вътре. А и учените са доказали, че ориентирането стимулира определени части на мозъка за превенция на Алцхаймер и деменцията.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани